Šeden ljut zbog kazne: Isekao sam šikanu, ali nisam stekao prednost, već sam izbegao incident!

Gordonu Šedenu je vremenska kazna upropastila plasman u drugoj WTCR trci na Vila Realu.

U taj sprint pilot “audija” Leopard Lukoil rejsinga ušao je s pol-pozicije stečene zahvaljujući desetom vremenu na kvalifikacijama. Makar dobijena inverzijom, to je bila prva Šedenova idealna startna pozicija otkako vozi u Svetskom kupu turing automobila.

Šeden je poveo trku, ali je za sobom imao dva ozbiljna protivnika, Ivana Milera u “hjundaiju” i Mata Homolu u “pežou”. Već u prvom krugu Škot je isekao šikanu i ta greška donela mu je 5 sekundi kazne na ukupno izvezeno vreme. Do cilja je stigao treći, ali je klasifikovan kao šesti i izgubio je u najmanju ruku potencijalni prvi WTCR podijum.

Trkaču iz Edinburga se odluka sudija nije ni najmanje dopala: Ovo je svakako razočaranje. Imao sam problem s kočnicama i zato nisam uspeo dovoljno da usporim, ali sam odmah shvatio da bih morao da nastavim pravo ako želim da izbegnem udarac otpozadi koji bi doveo do lančanog sudara. Nisam izgubio vreme, ali nisam ništa ni dobio. Međutim, rekli su mi da sam presekao šikanu sa sva četiri točka i da zato zaslužujem kaznu.”

Trostruki BTCC šampion istakao je da je njegov potez bio koristan, jer je sprečio mnogo veću štetu po sebe i po sve učesnike trke: Da sam pokušao da prođem kroz šikanu, verovatno bih završio u zidu i onda bi sve prošlo mnogo gore. Odabrao sam sigurniju opciju, meni je izgledalo i korektniju. Ali, potrebno je strpljenje, idemo dalje.”

Šeden je na subotnjim kvalifikacijama imao vrlo loš plasman, tek 18. mesto, i spada u vozače kojima je startni karambol otvorio put ka mnogo višim dometima od onih koje je bilo realno očekivati. Pomor konkurenata doneo mu je napredak od osam mesta na restartu.

Generalno gledano, ovo je bio jedan od najvrelijih vikenda svih vremena i na njemu nismo uspeli da postignemo ono čemu smo se nadali. Subotnja trka bila je čudna zbog velikog udesa na startu. U kvalifikacijama za nju nisam prošao dobro, bilo je puno crvenih zastava, ali sam zbog početnog haosa startovao deseti, umesto osamnaesti. Tu sam prošao dobro. U trci 2 oba naša automobila završila su u poenima, dok sam u trećoj trci imao maler, otišla je poluosovina i odustao sam”, opisao je Šeden svoj trkački vikend. Dodatno, njegovom rezultatu nije nimalo pomogla činjenica da se posle džoker kruga našao iza “audija” Orelijena Panisa.

Gordonov timski kolega Žan-Karl Verne bio je uspešniji u Vila Realu, trke je završavao kao peti, četvrti i deseti. U subotu je imao sreću u nesreći: pošto se slupao u kvalifikacijama i oštetio vešanje i hladnjak, nije mogao da krene sa svog desetog mesta, već je startovao je iz pitlejna i nije učestvovao u masovnom udesu u kojem su suparnici izrazbijali svoje automobile.

Subota je prošla dobro i osvojio sam lepe bodove završivši trku u prva tri”, ispričao je Francuz. “Namučile su nas brojne crvene zastave, ali je 10. vreme u subotnjim kvalifikacijama bilo dobro kad se uzme u obzir gde su završili ostali vozači “audija”. Nažalost, u završnici sam pogrešio i slupao sam se. Zato sam morao da startujem iz pitlejna, što se ispostavilo kao srećna okolnost ako se ima u vidu šta se desilo u karambolu na startu. Mnogo automobila je uništeno, a mi smo na restartu krenuli s četvrtog mesta. Dakle, dobro smo prošli.”

Na restartu je Žan-Karl krenuo četvrti, a trku je završio peti, izgubivši duel s Oriolom po izvezenom džoker krugu.

 I u nedelju sam osvojio važne bodove. Sedmo mesto u kvalifikacijama nije bilo loše, a i poboljšao sam se u odnosu na prethodni dan. U trci 2 nisam naročito dobro startovao ipak završio sam četvrti, dok sam u poslednjem sprintu bio deseti. U svakom slučaju, ostajem u trci za titulu.”

Na polovini WTCR sezone, posle pet trkačkih vikenda Verne je petoplasirani u generalnom i istovremeno najbolje klasifikovani pilot “audija RS 3 LMS”. On je osvajao bodove u 14 od 15 dosad izvezenih trka i ta konstantnost u rezultatima već mu je postala zaštitni znak – prikazao ju je i prošle godine, na putu ka naslovu u TCR Internacionalnoj seriji.