Ustanovljen WTCR Trofej za vozače bez fabričke podrške

Vraćamo se u vremena Trofeja: vozači koji se u Svetskom kupu turing automobila takmiče bez finansijske podrške klijentskih trkačkih odseka proizvođača od ove sezone dobijaju dodatni podsticaj i nagradu.

WTCR promoter Eurosport je za takvu kategoriju vozača ustanovio WTCR Trofej. U pitanju je komercijalni naslov i nije zvanična FIA titula, te ga reguliše isključivo promoter.

Iako je WTCR – kao i sve TCR serije – koncipiran kao klijentska, a ne proizvođačka kategorija, od njegovog osnivanja 2018. neki vozači i timovi uživali su podršku automobilskih brendova.

U dolazećoj, trećoj sezoni oni piloti s kojima to nije slučaj, moći će da se bore za WTCR Trofej, koji je duhovni sledbenik nekadašnjeg WTCC Trofeja namenjenog nezavisnim učesnicima nekadašnjeg Svetskog prvenstva.

Osim što će se boriti i u sopstvenoj (nezavisnoj) klasifikaciji, WTCR Trofej vozači uživaće pogodnosti dodatne medijske pažnje i promotivnih prilika kao što su intervjui i objave na društvenim mrežama. Oni će na kombinezonima i automobilima nositi poseban logo kategorije, imaće zaseban podijum i sekciju na zvaničnom sajtu šampionata.

WTCR Trofej ustanovljen je nakon odluke FIA Svetskog saveta automobilskog sporta da za timove s jednim takmičarem otvori novi rok za prijave za ovogodišnje izdanje Svetskog kupa. Prirodno se očekuje da će se do 14. avgusta za nastup u prvenstvu prijaviti još nezavisnih takmičara.

Eurosport će odrediti koji su vozači u konkurenciji za WTCR Trofej i njegova je odluka konačna. Spisak tih trkača biće objavljen uoči inauguralne runde sezone, a na njemu svakako neće biti onih koji su osvajali WTCC ili WTCR titule.

Dosadašnji osvajači privatničkih WTCC titula bili su:
2017: Tom Čilton
2016: Mehdi Benani
2015: Norbert Mihelis
2014: Franc Engstler
2013: Džejms Neš
2012: Norbert Mihelis
2011: Kristijan Polsen
2010: Serhio Ernandes
2009: Tom Koronel
2008: Serhio Ernandes
2007: Stefano D’Aste
2006: Tom Koronel
2005: Mark Henerici