WTCR promenio sistem kvalifikacija, bodovanja i kompenzacione težine

Svetski kup turing automobila promenio je pravilnik takmičenja za 2022.

Nove sportske regulative odobrila je FIA, a odnose se na promenu kvalifikacionog formata i bodovanja, kao i na vreme za popravke između dve trke vikenda.

Kvalifikacije će se i dalje voziti u tri dela, s tim što će bodovi biti dodeljivani najbržima u sve tri sesije, odnosno neće biti važno da li je vozač prošao u narednu rundu. To će motivisati takmičare da voze brže krugove, a više neće postojati inverzni startni raspored dobijem kvalifikacvijama, kako trkači ne bi mogli da ciljaju 10. mesto koje im je do sada donosilo pol-poziciju za trku 1. Bodovni sistem iz kvalifikacija je 10-8-6-4-2.

Trke se više neće voziti po broju krugova, već će biti određeno vreme – 30 minuta plus jedan krug. Ukoliko sigurnosno vozilo izađe na pistu, trka se produžava za pet minuta.

Bodovi za prvu trku dodeljuju se petnaestorici vozača po sistemu 30-23-19-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1.

Starni raspored od prvog do petog mesta se određuje prema rezultatima iz Q3, od šestog do 12. iz Q2, ostala mesta prema redosledu iz Q1.

Druga trka vikenda voziće se 25 minuta plus jedan krug, takođe uz dodavanje pet minuta ako interveniše sigurnosno vozilo.

Bodovi se takođe dodeljuju petnaestorici, ali po sistemu 25-20-16-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Prvih deset startnih mesta za trku 2 zauzeće vozači koji su imali najbolje kombinovana kvalifikaciona vremena, ali obrnutim redosledom za prvih deset trkača.

Vreme za popravke će sa dosadašnjih 20 skočiti na minimum 60 minuta, kako bi bila data šansa timovima da stignu da osposobe automobile posle eventualnih udesa.

Kompenzacione težine za 2022. će biti mnogo lakše za računanje. Na prvom vikendu sezone svi će imati nula kilograma, a svaki model će za drugi vikend dobiti balast u zavisnosti od kvalifikacionih rezultata na prvom. Na trećem vikendu će se uzimati u obzir rezultat iz prethodna dva, a ne tri kao do sada, što će ubrzati ujednačavanje performansi.

Maksimalna kompenzaciona težina je smanjena sa 60 na 40, kako bi bila izbegnuta velika razlika u performansama.
Prijave za celosezonski nastup otvaraju se 31. januara, a trajaće do 16. marta.

WTCR sezona startuje 9. aprila na autodromu most u Češkoj i imaće 10 vikenda, odnosno 20 trka.