Zašto su Askona i Taši kažnjeni na Eštorilu i zašto Taši nije gubio bodove

Kuprin Mikel Askona i Hondin Atila Taši završili su prvi sprint portugalske WTCR runde kao šesti, odnosno sedmi na stazi.

Međutim, Španac svoj rezultat nije zadržao jer je ustanovljeno da je u prvoj krivini posle starta otpozadi udario u “hjundai” Luke Engstlera i tako zadobio pozicije.

Askona je zato kažnjen dodatkom 10 sekundi na ukupno izvezeno vreme trke (i jednim kaznenim poenom), pa je klasifikovan kao deseti, što je gubitak od 4 boda (6 umesto 10).

Taši je svoj prekršaj napravio tokom petog kruga, takođe na krivini 1. Na osnovu izjava i pregleda video snimka, utvrđeno je da je on izazvao lakši sudar sa Tedom Bjerkom i primorao ga da siđe sa staze, pri čemu su – ironično – obojica izgubili pozicije od Askone.

Kazna za Tašija iznosila je 5 sekundi (i takođe kazneni bod), što je bilo dovoljno da u plasmanu izgubi mesto od Bjerka, ali da zbog Askoninog većeg pada u poretku ipak ostane konačno sedmi i zadrži 9 pripadajućih poena.

Od kazne određene Askoni korist su imali Bjerk, Taši, Žil Magnus i Rob Haf. Šveđanin je napredovao dve pozicije, Taši ostao sedmi, a ostali su stekli po jedno mesto.

Drugih kazni na Eštorilu nije bilo.

Posle četiri ovogodišnje trke, Taši je drugi u generalnom sa 56 bodova, a Askona osamnaesti sa 6.