BTCC se trka na Brends Heču, vodeća trojica u pet poena

Posle takmičarskih vikenda na Trakstonu i Snetertonu , karavan Britanskog turing šampionata stigao je na Brends Heč, gde će na kratkoj Indi stazi od 1,2 milje održati svoju treću rundu u 2021.

Iako je dosad izvezeno šest trka, što je tek petina od ukupno predviđenog broja, hijerarhija u najvažnijoj ostrvskoj seriji već se uspostavlja.

Na tabeli vodi aktuelni šampion Ešli Saton sa 80 poena, dva boda manje od njega ima Tom Ingram, a dalja tri zaostaje Kolin Turkington.

Upravo su ova trojica osvajala trke na Snetertonu: Turkington je s “BMW-om” slavio u prvoj, Saton s “infinitijem” u drugoj, a Ingram je u trećoj doneo prvo BTCC slavlje Hjundaiju.

I kada u Norfolku nisu pobeđivali, ovi apsolutni “superteškaši” discipline knjižili su značajne bodove na drugoj rundi serije, Ingram ukupno 51, Turkington 50, Saton 44.

Ingram je prethodnu rundu ocenio kao neverovatnu: “Bili smo drugi i četvrti, a onda smo pobedili u poslednjoj trci. Iskreno ne mogu da opišem koliko su sjajan posao uradili svi u timu EXCELR8, spremili su mi ludo dobar auto. Naravno, meni to znači sve, jer sam ja taj koji ga vozi, ali je svima u garaži ta pobeda nešto posebno, delimo taj osećaj i mnogo mi je drago što sam uspeo da je postignem.”

Turkington je posebno pozdravio prisustvo navijača na Snetertonu: “Bio je to vrhunski vikend, osvojio sam svoju prvu trku u sezoni i posebno je lepo kad to učinite pred gledaocima prvi put od 2019. Oni atmosferu čine toliko boljom. Pokazalo se da je “BMW” serije 3 fantastično oružje na Snetertonu i da nam je ta staza srećno lovište.”

“Na Trakstonu nam je bilo teško, ali sada osećam da smo se vratili u igru. “BMW” je u prvoj trci bio odličan, čak i u drugoj, kada sam bio na maksimalnom balastu i bez ikoga pred sobom. U trećoj trci sam bio zaglavljen u koloni i bilo je toliko teško da sam se odlučio na ograničenje štete i išao sam na sigurne bodove”, objasnio je trkač iz Alstera.

Kolin je daleke 2003. godine na Brends Heču osvojio svoju prvu BTCC trku, a o stazi kaže: “Brends je sušta akcija. Ima neke zastrašujuće krivine, kao što su Padok hil i Sartis. Ostatak kruga je prilično spor, ali nije lako izvesti ga dobro. Ključ je u setapu, a u kvalifikacijama će biti gužva, pa mora mnogo da se razmišlja. Možete imati najbolji auto i upasti u gužvu i završiti izvan prvih 15. Moramo da imamo na umu da je ovo maraton, a ne sprint, i da se klonimo gužve.”

Saton je pohvalio izdanje svog “infinitija” na Snetertonu: “Bio je apsolutno fenomenalan i odlučio sam da priredim malu predstavu za navijače. U subotu smo izvezli loše kvalifikacije i u trci 1 nismo napredovali onoliko koliko smo želeli, ali je krajnji cilj bio da osvojimo trku 2, što smo postigli.”

“Presrećan sam zbog drugog mesta u trci 3, nisam očekivao da ću se tako visoko probiti. Da mi je neko posle kvalifikacija u subotu ponudio te rezultate i vođstvo u šampionatu, definitivno bih ih prihvatio. Tim zaslužuje sve pohvale, auto je bio fantastičan. A pobeda je posebna kad je postignete pred neverovatnim BTCC navijačima, nedostajali su nam na stazama tokom proteklih godinu dana i fantastično je što ih ponovo vidimo.”

“Presrećan sam što vodim u šampionatu. Na Snetertonu je bilo teško zbog visokih temperatura, ali to bilo mentalno koliko i fizičko iscrpljivanje. Međutim, obavili smo posao zbog kog smo došli i na Brends Heč stižemo s vetrom u leđima,” završio je branilac titule.

Kao lider šampionata, Saton će na otvaranju vikenda na Brends Heču nositi maksimalnih 75 kilograma balasta, Ingram 66 kg, a Turkington 57 kg.

Na četvrtom i petom mestu na tabeli nalaze se Džoš Kuk u BTC rejsing “hondi” i Džejk Hil u Motorbejs “ford fokusu”. Hil je posle prvog vikenda vodio u generalnom, ali je na drugoj rundi osvojio samo 11 poena i Brends Heč doživljava kao priliku za iskupljenje, tim više jer mu je pista u Kentu domaća.

On je izjavio: “Napustili smo Sneterton uzdignutih glava, znajući da smo dali sve od sebe. Kao i uvek, tim je bio fantastičan i reorganizovaćemo se pre Brends Heča. Brends je moja i domaća staza ekipe, radujem mu se jer znam da tamo možemo da budemo veoma jaki.”

U “lokalne” takmičare ubrajaju se i Saton, Tom Čilton i Oli Džekson, a u “domaće” ekipe Vest Sari rejsing, Tim HARD, MB motorsport i Motorbejs performans.

Posle impresivnog otvaranja na Trakstonu, Džejson Plejto i njegova “voksol astra” na Snetertonu nisu upisali ni bod. Veteranu iz Oksforda Brends Heč je prilika da svoju kampanju vrati na pravi put.

Gordon Šeden je dosad postizao mešovite rezultate, ima jedan izlazak na podijum u šest startova, pa bi dolazeći vikend i njega mogao da vrati na očekivani rezultatski nivo.

Plejto će kao osmi u generalnom imati 21 kilogram balasta za početak vikenda, a Šeden kao desetoplasirani minimalnih 10 kg.

U skladu s popuštanjem protivpandemijskih mera na Ostrvu, ograničenom broju gledalaca biće dozvoljeno prisustvo pored staze u Kentu.

Kvalifikacije se voze u subotu u 16:05, u standardnom formatu, kao jedna sesija od 30 minuta. Prva od tri nedeljne trke startuje u podne, takođe po srednjoevropskom vremenu.