TCR Italija stiže na Valelungu, izdvojila se petorica favorita

Treća runda TCR Italija vozi se ovog vikenda na 4,085 kilometara dugačkoj stazi Valelunga – Pjetro Tarufi.

Posle okršaja u Monci i Mizanu, profilisala se grupa najozbiljnijih pretendenata na titulu.

Nju čine petorica trkača smeštenih u interval od 17 bodova: Erik Briljadori (128), Anti Buri (126), Kevin Čekon (120), Nikola Baldan (117) i Salvatore Tavano (111).

Iako nije osvajao trke u 2021, prošlogodišnji viceprvak Briljadori je lider serije. On je sa “audijem” BF Motorsporta u Monci bio dva puta drugi, a na Mizanu dva puta peti i ima ukupno 128 poena. Prošle sezone je na Valelungi osvojio pol-poziciju i prvu trku.

Sa 2 poena manje sledi ga prošlogodišnji šampion TCR Nemačka, Anti Buri. Finac vozi Targetov “hjundai i30 N”, na Mizanu je bio drugi u prvom sprintu, dok je drugu trku osvojio, što mu je prva pobeda u italijanskom prvenstvu.

I Čekon i Baldan takođe voze korejske automobile. Bivši WTCR pilot Čekon odlično je otvorio sezonu u Monci, gde je izašao i na podijum. On ima 8 bodova manje od Briljadorija, a deficit četvrtoplasiranog Nikole Baldana, Burijevog timskog kolege i prvaka Italije iz 2017. iznosi 11 poena.

Top 5 spisak kompletira Salvatore Tavano, trostruki i aktuelni nacionalni TCR šampion. U Monci je s “kuprom leon kompetision” Skuderije Đirasole osvojio oba sprinta i našao se na čelu šampionata, ali ga je kazna u drugoj trci na Mizanu spustila na peto mesto na tabeli, 17 bodova iza aktuelno vodećeg.

Tokom jednog trkačkog vikenda TCR Italija moguće je osvojiti 90 poena, pa se, uz dobar rezultat na Valelungi, prodoru na tabeli mogu nadati Igor Stefanovski (55 bodova), koji je s “hjundaijem” baš na toj stazi pobedio 2020, Teknodomov Džonatan Đakon (54) kao i Estonci Ruben Volt (51) i Matijas Vahtel (51) – sva trojica u “hondama”.

Za nastup na pisti u blizini Rima prijavljeni su i vozači “kupri”, prošlogodišnji osvajač DSG klase Mikele Imberti i Rus Jevgenij Leonov. Skuderija Đirasole u akciju šalje još tri “kupre leon kompetision”, koje voze Rafaele Gurijeri, Federiko Paolino i Nikola Gvida.

Pjero Neki je debitovao u Mizanu i nastavlja sezonu s “audijem”, Rikardo Romanjoli startuje u Protim “kupri”, a Danijele Kapelari vozi svoju prvu ovosezonsku trku u “folksvagen golfu TCR”.

Spisak od 21 učesnika trećeg vikenda TCR Italija kompletiraju takmičari koji vode borbu za bodove u apsolutnom poretku, ali i za što bolju klasifikaciju u TCR DSG kategoriji, Denis Babuin, Sabatino di Mare, Marko Buti i Đorđo Fantili.

Program vikenda raspodeljen je na subotu i nedelju. Prvog dana se voze dve ture treninga, od 9:50 i 11:50, kvalifikacije počinju u 16:00.

Prvi nedeljni sprint startuje u 11:00, trka 2 zakazana je za 15:00. Obe trke mogu se gledati uživo na Jutjub platformi i Fejsbuk stranici TCR Italija.