I jedan “voksol” startuje na Olton parku

Zvanični BTCC tim Voksola, PMR, vratiće se u akciju na trećoj rundi šampionata na Olton parku.

Za taj nastup prijavljena je jedna “voksol astra”, a voziće je Majk Bušel.

PMR je u julu odlučio da ne učestvuje u celosezonskom programu pandemijom odloženog Britanskog turing prvenstva. Izostanak je obrazložen komercijalnim razlozima i potrebom da se sačuvaju resursi za 2021. godinu.

Vozači ekipe trebalo je da budu Džejson Plejto i Met Džekson. Plejto ima ugovor i za iduću godinu, a Džekson treba da je “prva opcija” za preostalo sedište kada se ekipa vrati u BTCC u punom angažmanu i sastavu.

U julskom saopštenju, PMR je najavio da će na pojedinim trkačkim vikendima 2020. prijavljivati “bar po jedan automobil” i da će davati šansu “mladim talentima, kao i pojedinim poznatim turing trkačima koji iz različitih razloga nisu mogli da se posvete punoj BTCC sezoni”.

Takvu šansu je sada na Olton parku dobio 31-godišnji Bušel, inače prijavljen i za Nokhil, četvrtu rundu tekućeg šampionata. Posle Nokhila, on će preuzeti ulogu trkačkog inženjera PMR “astre”, a kokpit će pripasti nekom drugom pilotu.

Bušel je dvostruki osvajač Britanskog klio kupa. Prošle sezone je odmenio Sema Tordofa za volanom “honde” na tri poslednje BTCC runde. U 2020. je trebalo da vozi BTCC u “folksvagenu CC”, ali je odustao od takmičenja zbog ekonomskih posledica kovid-19 pandemije.

PMR šef Adam Viver je objasnio: “U našem saopštenju uoči starta sezone rečeno je da smo se privremeno povukli iz Britanskog šampionata turing automobila i, kako smo u to vreme rekli, nameravali smo da pauziramo samo nekoliko rundi. Posle samo dve runde koje smo proveli van padoka, pri čemu startna lista izgleda jača nego ikada ranije, jednostavno nismo više mogli da čekamo da se i mi vratimo u igru.”

Bušel je kazao: “Otkako je 2015. počeo da se trka, tim PMR se dokazao kao snaga s kojom se mora računati i uzbuđen sam što ću s njima sarađivati ove sezone. Oni su spremili sjajan auto, što je dokazano pobedama na trkama. Raduje me što ću biti i vozač i inženjer tog automobila i što ću sarađivati sa sjajnom vozačkom ekipom koju sastavljaju.”

“Bacio sam oko na neka od imena i mislim da im ovaj program daje jedinstvenu šansu da se takmiče u vrhunskom automobilu u najboljoj trkačkoj seriji na svetu.”