Kamiš: Reorganizovaću se i vratiću se u BTCC 2022.

Den Kamiš je očekivano uspešno obavio ulogu zamenskog vozača na otvarajućoj rundi Britanskog turing šampionata na Trakstonu i krunisao ju je izlaskom na podijum.

Bivši fabrički BTCC trkač Honde sada se nada da će se 2022. u ovu seriju vratiti u celosezonskom programu.

U predsezoni se podrazumevalo da će Kamiš nastaviti svoj BTCC pohod u “hondi” Tima Dajnemiks, s kojom je 2019. i 2020. završavao kao treći u generalnom.

Međutim, ova ekipa je iz komercijalnih razloga morala potpuno da promeni vozačku postavu i za 32-godišnjeg trkača iz Jorkšira u njoj više nije bilo mesta, iako je imao ugovor za još jednu sezonu.

Ostavši bez turing kokpita, Kamiš je ugovorio angažman u Porše superkupu GB, koji je u karijeri već dva puta osvajao.

Međutim, BTC rejsing je samo osam dana pre starta BTCC sezone iz svojih (i neobjavljenih) razloga raskinuo saradnju s Majklom Krisom i hitno je morao da pronađe zamenskog trkača za Trakston.

Poziv je u poslednji čas upućen Kamišu, koji je prihvatio da gostuje u “siviku” tima iz Breklija.

“U petak ili u subotu pre Trakstona, stigao mi je sms, u vreme kada je objavljeno saopštenje o Majklu Krisu,” ispričao je Kamiš za Motorsport.com. “Pitali su da li sam zainteresovan jer dobro poznajem stazum a definitivno poznajem automobil.”

“Onda se sve utišalo na nekoliko dana, da bi zatim u sredu stigla poruka šefa ekipe. Bukvalno sam iskočio iz kreveta i otišao pravo na funkcionalni test u Bisteru.”

Tri dana kasnije, Kamiš je vozio kvalifikacije na Trakstonu i završio ih je kao dvanaesti. Sesija je održana po sve suvljoj stazi, a novajlija u BTC rejsingu nije dovoljno rano prešao na slik pneumatike.

Ipak, on je iskoristio žestok duel Rorija Bučera u “tojoti” i Džejsona Plejtoa u “voksolu” i pretekao ih obojicu u finišu prve trke, dograbivši četvrto mesto na cilju.

To mu nije bio i najbolji plasman dana. U trci 2 progonio je timskog kolegu Džoša Kuka, ali nije učinio ništa nepromišljeno i BTC rejsing je proslavio dvostruku pobedu, u kojoj je Kamiš bio drugi.

Iako je bio veoma blizu Kuka, gost u timu nije krenuo u odlučujući napad da ne bi otimao bodove čoveku koji će za BTC voziti celu sezonu i vrlo moguće biti jedan od kandidata za najvažniju titulu na Ostrvu.

“Dolazeći na Trakston, znao sam da bih mogao da obavim dobar posao i rezultat je ispao pravi”, kazao je Kamiš. “Nije da me je Kuk zadržavao – napao bih bilo kog drugog vozača, ali nije bilo ispravno da napadnem njega.”

“To pokazuje da, ukoliko dobijem priliku u poslednjem trenutku, mogu da obavim dobar posao i da odigram timsku igru. Za mene je ovo pauza u Britanskom turing šampionatu, ali nije i kraj. Reorganizovaću se, razmotriću svoje opcije i vratiću se jači.”

BTC rejsing treba da popuni sedište svoje treće “honde” na preostalih devet rundi sezone. Kamiš ističe da mu je prioritet ugovoreni Karera kup, iako ne isključuje mogućnost da još koji put sedne u “sivik”.

“Ja ću izvesti ‘još jedan Trakston’ ako oni to žele, samo da se ne poklapa sa Porše kupom! Tim me je lepo dočekao i bilo mi je vrlo ugodno.”

Kuk ceni to što mu (zasad) jednokratni timski kolega nije ugrozio pobedu u trci 2: “Siguran sam da bismo se borili da smo u različitim timovima. Bili smo konkurenti u protekle tri godine, ali se sada zaista lepo uklopio i zato mu se zahvaljujem.”

Kamiš je u trećoj trci bio na putu ka još jednom top 10 rezultatu. U ranoj fazi finalnog sprinta zauzimao je šesto mesto na stazi, ali je otišao po slikove, što mu je bio pogrešan potez, jer je kiša ponovo počela da pada. U tom nastupu pripala mu je pozicija 23.