Turkington zaradio tri kaznena poena, Nit kažnjen 2.000 funti, Ingram opomenut (VIDEO)

Posle prve BTCC runde na Trakstonu, trojici vozača izrečene su kazne u rasponu od opomene, preko vremenske penalizacije i upisivanja kaznenih poena, do novčane.

Kolin Turkington i sam je priznao svoju odgovornost za grešku kojom je izgurao Ešlija Satona s vodeće pozicije u prvoj nedeljnoj trci.

Desilo se to u prvom krugu: Turkington je bio drugi, pratio je Satona i pokušavao da se sačuva od “honde” u tom trenutku trećeplasiranog Džoša Kuka. Više koncentrisan na odbranu nego na lidera, Kolin je udario u Satonov “infiniti” i bacio ga na začelje kolone.

Saton je odatle izveo jedan od svojih karakterističnih proboja i dočepao se desetog mesta, dok je Turkington prošao kroz cilj kao četvrti, ali je posle trke kažnjen zbog izazivanja udesa. Na ukupno vreme mu je dodato 17 sekundi, koliko je bilo potrebno da bude klasifikovan kao deseti, iza Satona. Osim vremenske penalizacije, Kolin je zaradio 3 kaznena poena na takmičarskoj licenci.

“Na kraju je to bila moja greška u proceni”, prihvatio je krivicu Turkington. “Džoš je bio sa spoljne strane, pokušavao sam da ga ne pustim i vozili smo malo brže od Eša. Dok sam to shvatio, već sam uleteo u njegov zadnji kraj.”

“Meni su to mnogo puta radili, a da je “infiniti” auto s prednjom vučom, on bi se izvukao i nastavio bi da vozi.”

Saton je dao svoje viđenje bliskog susreta: “To uopšte nisam očekivao. Pogledao sam u retrovizor, video sam da je (Kolin) dve dužine automobila iza i nije bilo potrebe da se branim. Onda se odjednom desio kontakt, a ja sam bio samo putnik.”

Turkington se požalio i na subotnje probleme s leđima, uprkos kojima je postigao treće vreme u kvalifikacijama.

“Baš sam se namučio i trpeo sam jake bolove”, rekao je četvorostruki šampion. “Sreća pa sam u kvalifikacijama morao da vozim samo po jedan brzi krug. Otišao sam kod kiropraktičara i uz malo tretmana i lekova, doveli smo stvar pod kontrolu. Bilo mi je drago što sam mogao da vozim sve trke i što sam tri puta završavao u prvih deset. Dan pre jedva da sam mogao da izvezem krug. Sad mu je drago što mogu kući i da se malo oporavim nekih nedelju dana.”

Turkington je bio sedmi u trci 2, dok je u finalnoj vožnji dana startovao na kišnim gumama. Držao je drugu poziciju na vlažnoj stazi, ali je pao na šesto mesto kada se u završnici kiša ponovo pojavila.

“Zapravo nije bilo dovoljno kiše,” objasnio je Turkington. “Na početku je bilo samo vlažno i pokušavao sam da sačuvam zadnje gume, ali su se one pregrejale i u svakom krugu sam sve više otklizavao. Čak i kad se kiša pojavila, gume su bile previše potrošene da bi prianjale.”

Na Trakstonu je kažnjen i vozač Motorbejs “ford fokusa” Endi Nit, koji je izazvao veliki udes na startu trke 2.

Na prvoj krivini, on je izgurao “kupru” Glina Gedija u ogradu, a kontakt ove dvojice nije mogla da izbegne Džejd Edvars, čija je “honda” takođe eliminisana. Najveća oštećenja pretrpeo je Gedijev automobil, koji se odbio od ograde i dodatno isprevrtao.

Nit je pokušao da se opravda tvrdeći da mu se zaglavio gas, ali zvaničnici nisu pronašli dokaz u prilog te tvrdnje. Za prikazanu “bravuru” koja je izazvala i prekid trke on je kažnjen sa 2.000 funti i u licencu su mu upisana tri kaznena poena.

U krajnje oštrom obrazloženju stoji da je Nit kriv: “zbog vožnje na način nekompatibilan s opštom bezbednošću, ili koja odstupa od standarda srazmerno kompetentenog vozača, jer na osnovu podataka prikupljenih posle trke nema dokaza mehaničkog kvara na automobilu”.

Nit je vozač koga često optužuju da je nedorastao nivou Britanskog turing šampionata i da ga u igri održava samo novac kojim plaća svoja sedišta. Posle Trakstona je među navijačima dodatno poraslo uverenje da njemu u ovoj seriji nema mesta i da u tom smislu nešto treba učiniti pre nego što zbog njegove nekompetentnosti iko bude povređen.

Tom Ingram je zaradio pisanu opomenu i upisana su mu dva kaznena poena, takođe zbog incidenta u drugom sprintu na Trakstonu. Ingram je na debi vikendu s “hjundaijem” izgurao “BMW” Adama Morgana na prilazu šikani, što je ovog primoralo da ode u boks kako bi njegovi mehaničari uklonili travu sa maske automobila i prilaza hladnjaku.