Bilans DTM testa: Ukupno pređeno preko 19.000 kilometara, Rokenfeler sam vozio skoro 2.000

Na prošlonedeljnom četvorodnevnom kolektivnom DTM predsezonskom testu na Nirburgringu radilo se veoma intenzivno, što potvrđuju i objavljeni brojčani podaci.

Na stazi u Ajfelima DTM timovi i piloti bili su aktivni od ponedeljka do četvrtka. Učestvovale su sve zvanične Audi i BMW ekipe, kao i obe klijentske – WRT za proizvođača iz Ingolštata i ART GP za Bavarske motorne radionice.

U zbiru je kompletirano 5.265 krugova, što iznosi mamutskih 19.106,685 test kilometara.

Za gornji bilans zaslužno je 16 vozača, od kojih će se 15 i trkati u DTM sezoni, a jedan je bio samo gost. Treći pilot WRT Audija Ed Džons u doba “pandemijskih putovanja” nije mogao da dođe iz Dubaija, pa je poslednjeg dana u slobodan kokpit uskočio Harison Njui i tako doprineo totalnoj kilometraži. Ipak, Njui neće biti i DTM takmičar 2020.

WRT audi RS 5 DTM

Vremenski uslovi na testu bili su gotovo idealni – epizode s maglom i kratkim pljuskovima nisu preterano poremetile ispunjenje radnih zadataka i programa. Delimično i tome zahvaljujući, postavljen je i novi nezvanični rekord sprint konfiguracije staze. Njegov vlasnik je Ferdinand Habzburg, koji je u WRT “audiju RS 5 DTM” postigao vreme od 1.18.911. U DTM automobilu tu dosad niko nije vozio brže.

Daleko najviše krugova prešao je Audijev Majk Rokenfeler i silom prilika je bio najvredniji vozač na Nirburgringu sa više od 2.000 prevaljelnih kilometara. Silom prilika, jer je Roki morao da obavi i deo posla namenjen timskom kolegi Loiku Duvalu, koji je dve nedelje uoči testa slomio ključnu kost u mauntinbajk avanturi. Francuza su bolovi sprečili da vozi predviđene duže distance i prisilno se ograničio na kraće ture.

Robert Kubica je odmah iza Rokenfelera. Poljak je jedini vozač svoje ekipe, pa mu je i to omogućilo da pređe skoro 2.000 test kilometara i da se od svih ovosezonskih rukija ponajbolje spremi za takmičarsku sezonu. Tokom zvaničnog testa fabričke/partnerske ekipe mogu da imaju samo jedan auto/vozača na stazi, dok privatni timovi smeju da upotrebe maksimalno dva automobila/vozača u isto vreme. Zato je Kubica bez prepreka pred sobom jedini mogao da iskoristi sve raspoložive sate tokom sva četiri dana.

ART Grand Prix, Robert Kubica, BMW M4 DTM

Lista petorice najmarljivijih izgleda ovako:
– Majk Rokenfeler (Audi) – 569 krugova (2.064,901 km)
– Robert Kubica (BMW) – 541 krug (1.963,289 km)
– Ferdinand Habzburg (Audi) – 529 krugova (1.919,741 km)
– Robin Frajns (Audi) – 363 kruga (1.317,327 km)
– Rene Rast (Audi) – 359 krugova (1.302,811 km)

Ako se posmatra samo kilometraža fabričkih timova, Audijevi su prešli 1.964 krugova (7.127,356 km), a BMW zvanični partneri za sobom imaju 1.737 krugova (6.303,573 km)

Na testu je s uspehom primenjen i detaljan koncept mera zaštite od zaraze korona virusom, koji se sastojao od izbegavanja kontakata i držanja rastojanja među ljudima, nošenja zaštitne opreme i redovne provere telesne temperature, po potrebi i imuno testova.

U nastavku donosimo i redosled vozača po najbržim krugovima, kao i njihove kratke izjave.

1. Ferdinand Habzburg (AUT), audi RS 5 DTM – 1:18.911
“U sredu smo izvezli najbrži DTM krug na Nirburgringu i to pokazuje koliko će brz i uzbudljiv DTM biti ove sezone. Posle toliko dugog čekanja uživao sam što sam ponovo bio u kokpitu.”

2. Niko Miler (SUI), audi RS 5 DTM – 1:18.944
“Na početku testa bio sam čak pomalo nervozan, otprilike kao prvog dana škole posle raspusta. Nikad se ne zna da li ćete sve izvesti kako treba. Ali, od trenutka kada isključite limiter brzine, sve je kao i pre.”

3. Rene Rast (GER), audi RS 5 DTM – 1:19.028
“Vozio sam u ponedeljak i četvrtak, između sam imao termine za medije i analizirao sam rad timskih kolega. Poslednjeg dana sam primenio naučeno.”

4. Džejmi Grin (GBR), audi RS 5 DTM – 1:19.037
“Za nama je dobar predsezonski test na Nirburgringu. Tokom mog prvog dana vožnje bilo je potpuno suvo, pa sam prešao nekih 150 krugova. Drugog dana je padala kiša oko podneva, pa smo mogli da testiramo i po vlažnoj pisti. Sve u svemu, veoma smo zadovoljni.”

5. Šeldon van der Linde (RSA), BMW M4 DTM – 1:19.070
“U automobilu smo proveli puno vremena, ja sam imao dva zaista dobra test dana. Zadovoljan sam time kako smo unapredili auto preko zime i jedva čekam prvu trku na Spa-Frankoršampu.”

6. Timo Glok (GER), BMW M4 DTM – 1:19.157
“Pošto četiri ili pet meseci nismo seli u auto, dobro je bilo ponovo uhvatiti ritam i proraditi test program. Teško je proceniti gde smo, jer nikad se ne zna koji program sprovodi konkurencija. Ali, što se tiče osećaja, mi smo u BMW-u izveli veliki skok napred.”

7. Filip Eng (AUT), BMW M4 DTM – 1:19.204
“Bilo je veoma zabavno i prošli smo kroz ceo test program. Uradili smo domaće zadatke, iako su to bili dugački i intenzivni dani.”

8. Robin Frajns (NED), audi RS 5 DTM – 1:19.214
“Potrebne su mi bile jedna ili dve ture vožnje dok nisam ponovo ušao u ritam. Sproveli smo striktan test program i to je uvek dobro.”

9. Džonatan Aberdin (RSA), BMW M4 DTM – 1:19.230
“Prošle godine sam se borio za podijume i pol-pozicije, ove godine bih želeo da izvedem sledeći korak i da se borim za pobede. Veliki kompliment upućujem organizatoru serije koji je ove testove omogućio. Bila je to dobra stvar posle osam meseci, koliko sam bio van automobila.”

10. Majk Rokenfeler (GER), audi RS 5 DTM – 1:19.286
“Već dugo nismo bili u automobilu. Zato sam uživao u svakom krugu, a vozio sam mnogo. Test smo dobro iskoristili, radujem se prvoj trci na Spa-Frankoršampu.”

11. Lukas Auer (AUT), BMW M4 DTM, 1:19.476
“Imali smo obiman test plan i isspunili smo ga od prve do poslednje tačke. Prirodno je da sam uživao što sam ponovo u automobilu.”

12. Robert Kubica (POL), BMW M4 DTM, 1:19.493
“Posle teških vremena izolacije ne samo za vozače i timove već i za sve ljude, razume se da je lepo što ponovo smemo da vozimo trkačke automobile. Svi su mnogo pazili jedni na druge – zdravlje je jednostavno najvažnije. Ja sam kao novajlija imao da otkrijem mnogo novih stvari kod automobila, u procedurama i sa timom.”

13. Fabio Šerer (SUI), audi RS 5 DTM, 1:19.511
“U timu se osećam veoma dobro. Ovo je priprema za sezonu, broji se svaki sekund u automobilu, jer posle neće više biti mnogo testova. Zato smo test program sproveli veoma ozbiljno.”

14. Marko Vitman (GER), BMW M4 DTM, 1:19.581
“Posle dugih test dana u kojima smo ispunili naš program, a i performanse su odgovarajuće, zaključak je pozitivan. Tek ćemo na prvim kvalifikacijama na Spa videti gde se tačno nalazimo. Međutim, mislim da će biti značajno neizvesnije nego prošle godine.”

15. Loik Dival (FRA), audi RS 5 DTM, 1:19.587
“Nažalost još imam problem s ključnom kosti koju sam slomio pre otprilike dve nedelje. Ali, mogao sam da vozim kraće ture i tako da idem do limita i na vreme kruga. To je bilo kul.”

16. Harison Njui (GBR), audi RS 5 DTM, 1:19.761