Četvorostruki trijumf Poršea na Ošerslebenu, Engelhartu prva pobeda u DTM

Vozač ekipe Toksport WRT Kristijan Engelhart pobedio je u drugoj DTM trci na autodromu Ošersleben, ispred timskog kolege Tima Hajnemana i kolege po brendu Tomasa Prajninga.

U kvalifikacijama za drugu trku najbolje se snašao Prajning, koji je dovezao svoj “porše 911 GT3R” do pol-pozicije, što mu je prva u DTM karijeri.

Nakon što je jučerašnju trku završio na drugom mestu, Hajneman se kvalifikovao na drugu startnu poziciju za ekipu Toksport WRT, koja je takođe klijent Poršea.

Drugi startni red činila su dva “lamborginija hurakan GT3”. Klemens Šmit, predstavnik ekipe Graser je ušao u trku sa trećeg mesta, ispred Mirka Bortolotija, vozača ekipe SSR performans.

Sa pete pozicije je krenuo Prajningov timski kolega Denis Olsen. Posle odustajanja u jučerašnjoj trci, aktuelni šampion Šeldon van der Linde uspeo je da se kvalifikuje tek na 15. poziciju. Jučerašnji pobednik i Bortolotijev timski kolega, Frank Perera, trku je započo sa 18. mesta.

Prajning je zadržao vođstvo na prolasku kroz prvu krivinu, dok je Šmit napredovao na drugu poziciju ispred Hajnemana, dok je Olsen uspeo da pretekne Bortolotija za četvrto mesto.

Timski kolega Šeldona van der Lindea, Rene Rast je napredovao sa 11. na devetu poziciju. U borbi za deveto mesto, trostruki DTM šampion izgurao je “mercedes AMG GT3” Mara Engela sa staze i dobio je upozorenje.
Sigurnosno vozilo je izašlo na stazu u devetom krugu, nakon bizarnog incidenta u kome je sa Rastovog “BMW-a M4 GT3” spao zadnji desni točak i poslao nemačkog vozača u piruetu, pa u šljunak.

Na početku 12. kruga sigurnosno vozilo je napustilo stazu, a Hajneman je iskoristio priliku na restartu da napadne Šmita i vrati se na drugu poziciju. Rikardo Feler je poveo prvu grupu vozača na promenu guma na samom početku perioda predviđenog za to.

Prvi od vodećih vozača koji su promenio gume bili su Mirko Bortoloti u 16. i Denis Olsen u 17. krugu. Nakon što se vratio na stazu, Olsen je bio ispred Bortolotija, na 12. mestu. Prajning je obavio promenu guma krug kasnije i na izlasku iz pitlejna bio je ispred svog timskog kolege, koji je nadoknadio poziciju u odnosnu na Šmita.

Hajneman je nakon promene guma izašao na stazu ispred Prajninga, ali nije uspeo da se održi na prvom mestu jer je njegov iskusniji kolega imao zagrejane gume.

Kasnijim odlaskom na promenu guma, vozač “poršea 911 GT3R” ekipe Toksport WRT Engelhart, uspeo je da se vrati na stazu na virtuelno drugoj poziciji, iza Prajninga, ali se mučio sa niskim pritiskom u gumama.
U 25. krugu, Kelvin van der Linde je morao da parkira svoj “audi R8 LMS GT3” pored staze jer je ostao bez pogona, a u narednom krugu odustao je i Luka Štolc u “mercedesu AMG GT3”.

Restart je usledio na početku 29. kruga, a Marko Vitman je dobio kazneni krug, još jednu promenu za ovu sezonu, a to znači da je morao da siđe sa idealne putanje u predodređenom delu staze i time je izgubio oko pet sekundi.

Prajning je bio pod istragom, zbog neregularnosti oko promene guma i zbog toga je, takođe, kažnjen kaznenim krugom. Kada je odslužio kaznu, u 34. krugu, pao je na treće mesto, a Engelhart je preuzeo vodeću poziciju.

Kristijan Engelhart je prvi prošao kroz cilj i time osovjio prvu DTM pobedu, ispred svog timskog kolege, Tima Hajnemana. Tomas Prajning je prešao preko ciljne linije kao treći, ispred svog timskog kolege Denisa Olsena. Na pozicijama pet i šest trku su završila dva “lamborginija hurakan GT3”, Klemens Šmit i Mirko Bortoloti.

Rikardo Feler je bio najbolje plasirani Audijev vozač na sedmom mestu, ispred Mercedesovog predstavnika Jusufa Ovege, Poršeovog takmičara Laurina Hajnriha i Mercedesovog vozača Lukasa Auera.
Plasman prvih 15 su kompletirali Šeldon van der Linde, Frank Perera, i tri vozača koji voze “mercedes AMG GT3”, David Šumaher, koji je osvojio prve poene u DTM karijeri, Maro Engel i Ardžun Maini.

Nakon prvog DTM trkačkog vikenda, Hajneman je vodeći u generalnom plasmanu sa 42 poena, ispred Perere i Engelharta koji imaju po 32. Prajning je četvrti sa 24 boda, dok je Rikardo Feler petoplasirani sa 22.

Sledeća stanica u DTM kalendaru je staza Zandvort u Holandiji, gde će se trke voziti 24. i 25. juna.