Deseti različiti pobednik: Kasidi trijumfovao u drugoj trci na Spa-Frankoršampu

Sho Tamura / Red Bull Content Pool

Novozelanđanin Nik Kasidi, vozač Red Bul AF Korse tima, pobedio je na drugoj trci DTM vikenda na Sap-Frankoršapu, ispred vozača BMW-a Šeldona van der Lindea i pilota Poršea Tomasa Prajninga.

Sa pol-pozicije je trku započeo trostruki DTM šampion Rene Rast za volanom “audija R8 LMS”. U kvalifikacijama je staza još bila vlažna, pa su vozači izašli na stazu na gumama za kišu.

Lider u generalnom plasmanu Šeldon van der Linde ušao je u trku sa drugog mesta, dok se na trećem našao “ferari” kojim upravlja Kasidi. Trećeplasirani u generalnom plasmanu Mirko Bortoloti započeo je trku sa 22. mesta u “lamborginiju hurakan” ekipe Graser.

Staza se prosušila do početka, pa su svi vozači započeli trku na slikovima. Šeldon van der Linde je bolje krenuo i u prolasku kroz prvu krivinu je izbio na čelo kolone, ispred Rasta. Kasidi je zadržao treće mesto, dok se aktuelni šampion Maksimilijan Gec probio na četvrto mesto nakon starta sa šeste pozicije u svom “mercedesu AMG GTR”.

Najveći napredak na startu je napravio njegov kolega po brendu Lukas Auer, koji je napredovao pet pozicija i našao se na petom mestu. Niko Miler je u prolazu kroz prvu krivinu na startu sišao sa staze u šljunak i pao na začelje.

Kasidi je pritiskao Rasta tokom prvih krugova, a Kelvin van der Linde je uspeo da se održi na 11. poziciji, iako je sišao sa staze u šljunak na izlazu iz krivine “Puhon”.

Gec je na kraju trećeg i na početku četvrtog kruga izgubio tri pozicije, od Auera i Grenijea, dok ga je Tomas Prajning pretekao na prolasku kroz krivinu “O Ruž”. Na kraju petog kruga, petoplasirani Mikael Grenije je prvi od vodećih koji je obavio obaveznu promenu guma.

Auer i Prajning su isto učinili krug kasnije, dok je Kasidi krenuo u napad na Rasta i njih dvojica su prve tri krivine i ceo “Kemel” pravac vozili naporedo, te je Novozelanđanin uspeo da se probije ispred Abt “audija”. Rast se agresivno branio i čak udario “ferari” na kočenju za prvu krivinu. Rast je za ovaj incident kasnije kažnjen sa pet sekundi.

Trostruki šampion je na kraju sedmog kruga promenio gume i uspeo je da se vrati na stazu ispred konkurenata koji su to već obavili.

Vodeći Šeldon van der Linde je promenu guma obavio na kraju devetog kruga i, nakon sporije promene u odnosu na ostale, uspeo je da se vrati na stazu na poziciji “virtuelnog lidera”.

Tokom svog stajanja, Lorens Vantur je pušten nebezbedno iz boksa ekipe SSR performans i udario je u “lamborgini” kojim upravlja Klemens Šmit. Kasidi je poslednji od vodećih koji je menjao gume, što je učinio na kraju 11. kruga.

Na stazu se vratio ispred Šeldona van der Lindea, posle čega se odlično branio, pokušavajući da zagreje gume i ostane ispred “BMW-a M4 GT3” ekipe Šubert motorsport. U borbi za četvrto mesto, Prajning je pretekao Auera na ulazu u krivinu “O Ruž” u 14. krugu.

Jučerašnji pobednik Denis Olsen jedini još nije promenio gume i na početku 15. kruga Kasidi i Šeldon van der Linde su ga sustigli i pretekli. Do kraja kruga, kada je otišao na promenu guma, pretekli su ga još Rast i Prajning, a Norvežanin se vratio na stazu na 25. mestu.

Na početku 18. kruga, Rastu je pukla zadnja leva guma i vozač ekipe Abt sportslajn je odustao sa treće pozicije. Ubrzo posle toga, pokazana je žuta zastava preko cele staze kako bi redari brže uspeli da sklone Rastov “audi”.

Trka je restartovana krug pre kraja. Kasidi se zadržao na prvom mestu i prešao prvi preko ciljne linije čime je postao deseti različiti DTM pobednik ove sezone. Iza njega su kroz cilj prošli Šeldon van der Linde i Tomas Prajning.

Lukas Auer je završio trku na četvrtom mestu ispred dvojice svojih kolega po brendu, Luke Štolca i Mikaela Grenijea.

Filip Eng je završio trku na sedmom mestu, ispred Kasidijevog timskog kolege Felipea Frage. Marko Vitman je stigao na cilj deveti, ispred “lamborginija” kojim upravlja Mirko Bortoloti.

U generalnom plasmanu Šeldon van der Linde je uvećao svoju prednost i sada ima 130 poena. Prvi pratilac, posle odustajanja Renea Rasta, sada je Lukas Auer sa 98 poena, dok je Rast ostao na 96 poena. Mirko Bortoloti je četvrtoplasirani sa 94 poena.

Sledeća DTM runda biće održana 24. i 25. septembra na Red bul ringu.