Drugo mišljenje: Opcije za DTM, za, protiv i verovatnoća pojedinih događaja

Nedavno smo objavili analizu magazina Auto Motor und Sport koja se bavila opcijama (možda) preostalim DTM-u kako bi preživeo najavljeni odlazak Audija.

Istu temu obradile su i kolege s portala Motorsport.com, dodajući svemu i verovatnoću pojedinih pretpostavljenih mogućnosti. I ovde su u igri prelazak na GT pravila i kraći ili duži silazak sa scene, već viđen devedesetih, ali za razliku od nemačkog, ovo razmatranje ne posmatra gašenje serije kao najizgledniji ishod.

Prelazak na GT3 pravila

Za: Najveći činilac u prilog prelaska na GT3 tehniku predstavlja, kako to ističe i Hans-Joahim Štuk, sama raznovrsnost dostupnih modela automobila, a operativni troškovi svakog od njih podrazumevaju privatnicima prihvatljiv trošak. I Audi i BMW već imaju GT3 automobile u svom arsenalu, mada je “BMW M6 GT3” već prilično star. Takav potez omogućio bi i Mercedesu i Aston Martinu da se vrate u seriju posredstvom svojih klijentskih ekipa.

Štaviše, DTM može da pokuša da ubedi svoje postojeće proizvođače da izvode fabričke programe sa vozačima koje imaju pod ugovorom, obezbeđujući tako glatku tranziciju u GT3 epohu. Upotrebom eksterno osmišljenog Balansa performansi (na primer istog onog koji propiše SRO) izbeglo bi se ponavljanje političkih kontroverzi koje su naškodile DTM-u u vreme postojanja kompenzacionih težina, a koje je toliko mrzeo ITR predsednik Gerhard Berger.

Protiv: DTM zasnovan na GT3 tehnici rizikuje da ga potisnu već etablirani šampionati, među kojima i domaći suparnik, ADAC GT Masters. Da se i ne pominje kako bi GT3 obezbedio samo kratkoročno rešenje za trenutne DTM dileme, umesto dugoročnog rešenja za krizu identiteta serije.

Koliko je verovatno? GT3 put je najlakša i najrentbilnija opcija za ITR i ne zahteva nijednog novog proizvođača da bi bila stavljena u pogon.

Verovatnoća: 7/10.

Prelazak na GTE pravila

Za: Pet proizvođača aktivno je u GTE klasi u FIA Svetskom endurans šampionatu i IMSA šampionatu sportskih automobila – BMW, Porše, Korveta, Aston Martin i Ferrari – ili čak šest, ako se računa i Ford, koji je svoj program okončao prošle godine. I fabrički i privatni timovi opslužuju ove automobile s obe strane Atlantika, obezbeđujući dobru zabavu uz Balans performansi.

DTM zasnovan na GTE vozilima bio bi prilično jedinstven, jer zasad ne postoji nijedan drugi šampionat sa GTE kao vrhunskom klasom, niti u sprint trkačkom formatu. WEC je ranije pominjao samostalne kvalifikacione GTE trke ali nikad nije otišao toliko daleko da ih i upriliči. Postoji i određena logika u tome da se proizvođačima da mogućnost da se s ovim automobilima trkaju na pozornici koja bi samo njima pripala.

Protiv: Premda ima dovoljno GTE automobila da se popuni startna rešetka, uopšte nije jasno ima li dovoljno timova – bili fabrički ili ne – voljnih da se s njima trkaju. BMW kao poslednji preostali DTM proizvođač ima GTE automobil “M8”, ali je obustavio svoj WEC program posle jedne jedine kampanje bez pobeda i malo je verovatno da bi hteo da te automobile pokreće bez obećanja da će imati bar jednog, ako ne i dva proizvođačka konkurenta.

Takođe, iako su GTE automobili brži od onih GT3 specifikacije, oni su i dalje poprilično sporiji od aktuelnih DTM automobila. Na Red bul ringu 2018. vreme DTM pol-pozicije bilo je oko pet sekundi bolje od GTE pol-pozicije GTE u Evropskoj Le Man seriji, a u pitanju je relativno kratka staza.

Koliko je verovatno? Na određeni način privlačnije nego GT3, ali u isto vreme bi bilo mnogo teže da uspe i zavisilo bi od BMW podrške.

Verovatnoća: 4/10.

Pokušaj da se Klasa 1 održi u životu

Za: Tehnička pravila Klase 1 plod su višegodišnjih DTM/Super GT pregovora i sadrže neiskorišćeni potencijal. Ona nude proizvođačima priliku da se koristeći istu platformu trkaju i u Evropi i u Japanu. Iako je trošak takmičenja relativno visok, stabilnost pravila pomogla bi da se troškovi do izvesne mere smanje u sezonama koje dolaze.

Protiv: Čak i ako bi teoretski mogla da se sklopi prihvatljiva startna rešetka za 2021, gotovo je nemoguće zamisliti kako bi BMW želeo da dugoročno nastavi u seriji bez ikakve proizvođačke konkurencije. Pomenuta je mogućnost da Audi nastavi da isporučuje motore čak i po svom zvaničnom odlasku, ali su takav scenario praktično odbacili zvanični i klijentski timovi marke iz Ingolštata. Oni smatraju da su automobili Klase 1 toliko skupi da je nemoguće opsluživati ih nezavisno.

Štaviše, Super GT proizvođači – uključujući Tojotu, čija je baza u Kelnu – nisu izrazili stvarno interesovanje da svoje automobile Klase 1 voze u DTM-u u punom angažmanu. Ako se uzme u obzir kako su se 2019. loše pokazali R-Motorsport i Aston Martin protiv etabliranih nemačkih proizvođača, nije teško videti zašto je to tako.

Koliko je verovatno? U sadašnjem okruženju, teško je videti kako bi se bilo koji novi proizvođač obavezao da se pridruži BMW-u.

Verovatnoća: 2/10.

Dodavanje druge klase

Za: Trkanje sa više klasa uspešno se primenjuje u Super GT šampionatu i u etabliranim prvenstvima sportskih automobila kakva su WEC i IMSA. Umesto da organizuje DTM Trofej kao prateći program, ITR bi jednostavno mogao da uključi i zasebnu klasu za GT4 (i slične) automobile u DTM i da tako reši problem sve kraćih startnih rešetki, čak i ako vrhunska klasa i ne bi bila tako brojna.

Protiv: Može da se desi da manje staze kao što je Norisring nemaju dovoljno garaža da prime toliki broj automobila. Trkanje sa više klasa uvek nosi sobom rizik da će sporiji vozači ometati glavnu akciju. Moglo bi da se tvrdi i da je takvo trkanje isuviše zbunjujuće i da nije prava stvar za turing disciplinu, iako su i WTCC i BTCC ranije, tokom svojih sušnih godina, imali trke sa dve klase vožene istovremeno.

Koliko je verovatno? Koji god pravac DTM zauzme, on uvek može da doda drugu kategoriju kao jednostavno rešenje da produži startnu rešetku.

Verovatnoća: 6/10.

Prekid serije i povratak u jačem izdanju

Za: Ovo je u velikoj meri opcija “spržene zemlje”, ali nije potpuno bez vrednosti. Ako je bila zamisao da DTM postane potpuno električna serija do 2025. godine, bilo bi moguće da se taj rok pomeri za jednu ili čak dve godine ranije, da se sačeka da ekonomski uslovi postanu podesniji, a da se onda ponovo pokuša s pridobijanjem proizvođača, možda uključujući i neke koji se zasite Formule E.

Ovo bi bila i najbolja prilika da se serija potpuno iznova brendira i da se zbace okovi imena tako jasno povezanog s Nemačkom, ako je to ono što žele ITR i oni koji su zainteresovani da učestvuju. Setite se da je DTM već jednom nestao, krajem 1996, a onda se posle tri sezone ‘odsustva’, 2000. godine, glasno vratio u život sa tri proizvođača, uključujući i Opel, koji ga je 1996. bio napustio.

Protiv: Ova opcija jasno obiluje rizicima. Ako DTM bude “zamrznut”, nema garancije da će ikada krenuti ponovo. A nije mali poduhvat ni direktno se uhvatiti u koštac sa Formulom E.

Koliko je verovatno? Na neki način, ovo je najodvažnija od svih opcija sa liste, ali ne izgleda verovatno da bi promoter ITR voljno pustio da DTM ponovo umre, kao 1996.

Verovatnoća: 3/10.