Još jedna dama vozi DTM: Esme Hoki u “lamborginiju hurakan”

Nemački tim T3 Motorsport prijavljuje i drugi “lamborgini hurakan GT3 evo” za DTM 2021, a kokpit je poveren britanskoj takmičarki i debitantkinji Esme Hoki.

Ekipa je u aprilu objavila svoje učešće u seriji i za svog tada jedinog vozača odredila je 19-godišnjeg Belgijanca Estebana Muta.

Međutim, Hoki je prošle nedelje vozila “lamborgini” T3 Motorsporta na privatnom testu u Monci i time je učvrstila verovanja da joj se sprema celosezonska DTM kampanja. On je sada i potvrđen, i to samo nedelju dana pre starta šampionata.

T3 Motorsport će paralelno sa DTM programom nastaviti da se takmiči u ADAC GT Masters i ADAC GT4 šampionatima.

Esme Hoki ima 23 godine, vlasnica je titule u Pro-Am kategoriji Porše karera kupa UK 2020. i bivša učesnica W Serije, formula takmičenja namenjenog isključivo ženama.

W Serija je u sezoni 2019. bila prateći DTM program i Hoki ju je završila na 15. mestu, sa 2 poena osvojena zahvaljujući devetom mestu na Nirburgringu.

Drugi “hurakan” na startnoj rešetki znači da će šampionat imati 19 celosezonskih učesnika, dok će na tri odabrane runde u njemu gostovati i Kristijan Klin u “meklarenu”.

Takođe, dolazak britanske takmičarke u DTM udvostručuje broj žena na startnoj rešetki. Za šampionat je već ranije prijavljena Sofija Flerš, koja će nastupati u Abt “audiju”.

“Jedva čekam da startujem”, kazala je Hoki. “DTM je toliko prestižna serija, toliko bogate istorije, da je zaista uzbudljivo to što ću se naći na ovogodišnjoj startnoj rešetki.”

“T3 ima fantastičan profil u razvijanju mladih talentovanih vozača i zaista sam uživala u prvim iskustvima s ekipom i automobilom.”

“Malo je vremena ostalo do prve runde, znam da ulazim u duboku vodu, ali se moje pripreme za sezonu pojačavaju. Znam da će to biti veliki iskorak, ali sam za njega spremna i maksimalno ću ga iskoristiti.”

Hoki je ove godine trebalo da vozi “ferari” tima Ajron links (Iron Lynx) u Evropskoj Le Man seriji u sveženskoj postavi sa Rahel Fraj i Mišel Gating.

Međutim, ona je za ELMS pogrešno prijavljena kao vozač bronzanog umesto srebrnog statusa, pa je ekipa raskinula ugovor s Engleskinjom zato što je njen menadžment na obaveznoj prijavi dostavio pogrešne informacije o rejtingu.

Esme nije mogla da ima bronzani status, zato što se prema FIA kategorizaciji svi vozači mlađi od 30 godina automatski rangiraju kao srebrni, osim ako im je to prva trkačka sezona, ili su već ranije stekli zlatni ili platinum rejting.

Hoki i Flerš su prve dame koje će voziti DTM od 2012. godine, kada su se u nemačkoj (tada turing) seriji takmičile Suzi Volf i Rahel Fraj. Fleršova će u svojoj kampanji imati žensku podršku na pozicijama trkačkog inženjera i tim menadžera. Te uloge zauzimaju Laura Miler i Majke Frik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*