Maro Engel neuhvatljiv na prvoj DTM trci na Zandvortu


Vozač Mercedesa Maro Engel pobedio je u prvoj trci na autodromu Zandvort ispred Šeldona van der Lindea u “BMW” i Franka Perere u “lamborginiju”.

Engel je osvojio svoju drugu DTM pol-poziciju u kvalifikacijama i započeo je trku sa prvog mesta. Iza “mamba mercedesa AMG GT3”, na startu su bila dva “BMW M4 GT3” Šeldona van der Lindea i Marka Vitmana. Perera, pobednik prve trke na Ošerslebenu, započeo je sprint sa četvrtog mesta u SSR “lamborginiju hurakan”.

Zamena za Džeka Ejtkina, koji ima obaveze u IMSA šampionatu, Španac Albert Kosta Balboa, postavio je peto najbrže vreme u Emil Frej “ferariju 296 GT3”. Šesti na startu bio je Pererin timski kolega Mirko Bortoloti.

Ovog vikenda se takmiči i Belgijanac Dris Vantur koji menja Renea Rasta, koji u Portlandu vozi trku Formule E. Vantur je trku započeo sa 16. mesta.

Vodeći u generalnom plasmanu Tim Hajneman kvalifikovao se tek na 22. mesto, dok je njegov timski kolega u ekipi Toksport WRT i pobednik druge trke na Ošerslebenu, Kristijan Engelhart, uspeo je u svom “poršeu 911 GT3 R” da postavi tek 25. vreme.

Engel je zadržao prvo mesto na startu trke, ispred Šeldona van der Lindea i Vitmana. Frank Perera je ostao na četvrtom mestu, dok se Kelvin van der Linde probio na peto, ispred Bortolotija, ali je bio pod istragom zbog nepravilne pozicije na startu.

Laurin Hajnrih je tokom drugog kruga vozio sa velikim oblakom dima koji je bio posledica probušene gume, kada je prešao preko neke od krhotina i vozač ekipe Bernard je odustao na početku trećeg kruga.

David Šumaher je dobio udarac u sedmoj krivini i morao je sporim tempom nazad u garažu zbog probušene gume. Kelvin van der Linde i Patrik Niderhauzer su u petom krugu kažnjeni prolaskom kroz sporiji deo staze u 12. krivini. Obojica su odmah odslužili kaznu i pali su na 12. i 21. mesto.

Na početku perioda kada su dopuštene promene guma, Lukas Auer, Kosta, Luka Štolc, Kelvin van der Linde i Denis Olsen su iskoristili priliku da obave obavezno stajanje. Kelvin van der Linde je dobio poruku od ekipe da uradi suprotno od Vantura ispred sebe.

Na kraju 17. kruga, na promenu je, kao prvi iz vodeće grupe, otišao Marko Vitman i uspeo je da se vrati na stazu ispred Bortolotija, koji je zamenio gume krug ranije. Bortoloti je uspeo da iskoristi prednost zagrejanih pneumatika i pretekao je dvostrukog DTM šampiona.

Šeldon van der Linde i Frank Perera su sledeći menjali gume i imali su dovoljnu prednost da se vrate na stazu tako da ne budu pod pretnjom Bortolotijevog “lamborginija hurakan GT3”.

Usamljen na čelu kolone, Engel je promenio gume na 29 minuta do kraja trke i vratio se na stazu kao virtuelni lider. Niderhauzer je još jednom dobio kaznu da prođe kazneni krug zbog nepravilnog pit-stopa.

Domaći trkač Teri Vermulen odustao je u 27. krugu zbog problema sa servom. Kelvin van der Linde je pokušavao da pretekne Ajankan Guvena, drugog vozača ekipe Bernard, ali nije uspeo da prođe pored “poršea 911 GT3 R”. Južnoafrički vozač je pobedio u duelu u 30. krugu i preuzeo 12. mesto.

Na početku 32. kruga, Vitman je pokušao da prođe Bortolotija za četvrto mesto, ali nije uspeo da nađe put pored vozača ekipe SSR performans na prolasku kroz prvu krivinu.

U 38. krugu, u tromeču za 15. mesto, Ardžun Maini nije uspeo da zadrži iza sebe Rikarda Felera, sa kojim je imao blagi kontakt pred ulazak iz poslednju krivinu, kao i Olsena.

Engel je prvi prošao pored karirane zastave i doneo prvu pobedu Mercedesu u ovoj DTM sezoni. Drugi na cilju bio je aktuelni šampion Šeldon van der Linde, ispred dva “lamborginija” Franka Perere i Mirka Bortolotija.

Peti je na kraju trke bio Marko Vitman, ispred Auera, Tomasa Prajninga, Koste, Vantura i Jusufa Ovege. Poslednjih pet pozicija koje donose poene su popunili Štolc, Kelvin van der Linde, Guven i Luka Engstler, kojima su ovo prvi poeni u sezoni, dok je poslednji poen pripao Rikardu Feleru.

U generalnom plasmanu Frank Perera je vodeći sa 48 poena, ispred Tima Hajnemana koji ima 42 i Mara Engela koji ima 33 poena. Na četvrtom mestu, takođe sa 33 poena, je Tomas Prajning.

Druga trka DTM vikenda u Zandvortu je na programu sutra od 13.25.