Prvi trijumf za Audi u 2023, Rikardo Feler slavio na Zandvortu

Švajcarski vozač Rikardo Feler slavio je na drugoj DTM trci na Zandvortu, ispred Tomasa Prajninga u “poršeu” i Luke Štolca u “mercedesu”.

U poslednjim trenucima kvalifikacija, Feler je kompletirao krug koji mu je doneo drugu DTM pol-poziciju u karijeri. Vozač ekipe Abt sportslajn je tako u trku ušao sa prve pozicije. Prvi startni red sa njim čini Prajning, vozač Mantaj EMA “poršea 911 GT3 R”.

Jučerašnji pobednik na Zanvortu, Maro Engel, započeo je trku sa trećeg mesta u “mercedesu AMG GT3”.

Nakon što je jučerašnji trkački dan proveo obasipan kaznama, Patrik Niderhauzer je izborio četvrto startno mesto u Tresor Orandž 1 “audiju R8 LMS”. Sa pete pozicije je krenuo Lorin Hajnrih, vozač “poršea” ekipe Bernard.

Posle osvajanja drugog mesta u jučerašnjoj trci, aktuelni šampion Šeldon van der Linde je današnju trku započeo tek sa 17. mesta, ispred vodećeg u generalnom plasmanu, Franka Perere.

Feler je zadržao prvu poziciju, dok je Engel uspeo da pretekne Prajninga na prolazu kroz prvu krivinu, dok je Niderhauzer izgubio poziciju od Hajnriha.

Lukas Auer je odustao na kraju drugog kruga i parkirao svoj “mercedes AMG GT3” u garažu ekipe Vinvard, što je bila posledica više kontakata na startu trke. Šeldon van der Linde je stigao na 13. mesto, nakon što je njegov timski kolega Dris Vantur, koji menja Renea Rasta, pao u poretku zbog probušene gume i morao je da odustane.

U duelu za 12. poziciju, Luka Engstler se uspešno branio od “BMW M4 GT3” Šeldona van der Lindea, ali je izgubio poziciju u 6. krugu. Niderhauzer je iskoristio priliku na početku sedmog kruga i pretekao Hajnriha, a vozač Poršea je potom izgubio poziciju od Marka Vitmana i Luke Štolca u “mercedesu AMG GT3”.

Neposredno pred početak perioda kada je moguće menjati gume, Šeldon van der Linde se domogao 11. mesta.

Albert Kosta Balboa, Mirko Bortoloti, David Šumaher su prvi posetili garažu, a prvi od vodećih koji su obavili promenu guma su bili Niderhauzer i Kelvin van der Linde. Ekipa Tresor Orandž 1 je svog vozača nebezbedno pustila iz boksa, te je Niderhauzer morao da odveze kazneni krug i pao je u poretku iza Vitmana i Kelvina van der Lindea.

Prajning je sledeći iz grupe vodećih vozača koji je obavio promenu guma i uspeo je da se vrati ispred konkurenata koji su već menjali pneumatike u 16. krugu. Hajnrih se okrenuo na stazi u trećoj krivini, te je kratkotrajno pokazana žuta zastava što su Feler i Engel iskoristili da promene gume krug kasnije.

Feler se vratio na stazu kao virtuelni lider, dok je Engel izgubio poziciju od Vitmana, zbog nedovoljno zagrejanih guma. Kosta Balboa je odustao u 17. krugu. Tim Hajneman je zbog silaska sa staze pao sa 16. na 19. poziciju.

Iz trke su takođe odustali Hajnrih u 18. i domaći trkač Tjeri Vermulen u 19. krugu, što je značilo da ni jedan “ferari 296 GT3” nije završio trku. Piloti ekipe Graser, Klemens Šmit i Mik Vizhofer su u 22. krugu parkirali u garažu svoje “lamborginije hurakan GT3”.

Prajning se na devet minuta do kraja trke žalio na stanje guma, ali je uspeo da se održi na drugom mestu. U poslednja tri kruga, Vitman je pritiskao Luku Štolca kako bi se domogao trećeg mesta.

U duelu za 17. mesto, Ardžun Maini je morao da propusti Hajnemana jer ga je izgurao sa staze u trećoj krivini.

Feler je prošao prvi kroz cilj, čime se domogao svoje druge DTM pobede u karijeri, ispred Prajninga i Štolca koji se odupreo Marku Vitmanu, najboljem BMW vozaču ovog vikenda. Maro Engel je prošao pored karirane zastave na petom mestu, ispred Kelvina van der Lindea, Ajankan Guvena i Niderhauzera.

Prajningov timski kolega, Denis Olsen i Šeldon van der Linde su kompletirali plasman prvih deset.

Poslednjih pet pozicija koje donose poene popunili su Bortoloti, Kristijan Engelhart, Matija Drudi, Frank Perera i Luka Engstler.

U generalnom plasmanu, Prajning je vodeći sa 55 poena, ispred Felera koji ima 51 i Perere sa 50 poena. Maro Engel je četvrti sa osvojenih 45 poena.

Sledeća stanica u kalendaru nemačke premijum serije je ulična staza Norisring, gde će se voziti 8. i 9. jula.