Najzad na pisti: Di Resta isprobao “aston martin vantidž DTM”

Prvi DTM model koji nosi oznaku Aston Martina danas je izvezen na španski autodrom Heres.

Istorijski debi automobila nastalog u saradnji timova R-Motorsport i HWA upriličen je ovog popodneva, kada je Pol di Resta izvezao šest instalacionih krugova u cilju funkcionalne provere sistema.

Škot je ekipi potvrdio da su svi parametri “u zelenoj zoni” i da je “aston” prošao prvi ispit posle samo 90 dana utrošenih na njegov razvoj i izradu.

Već sutra, 5. marta, ovaj automobil naći će se na zajedničkom testu sa svojim konkurentima iz Audija i BMW-a. Tokom prva dva probna dana u kokpitu će takođe biti Di Resta.

“Osećaj je bio dobar od početka”, kazao je bivši F1 trkač opisujući utiske iz “vantidža DTM”. “Tim je obavio neverovatnu stvar time što je za tako kratko vreme na pistu izvezao tako divan i jako povozan trkački automobil.”

“Ja sam ga vozio tokom premijernog izlaska na stazu i to je izuzetan trenutak. Na prvoj funkcionalnoj probi sve je funkcionisalo savršeno i sad se radujem sutrašnjoj prvoj test sesiji.”

U skladu sa DTM propisima, takmičarski automobil ima drugačije dimenzije od standardnog produkcijskog “vantidža” i dugačak je 4,73 metra, visok 1,95, a visok 1,25 m.

Novi četvorocilindarski turboprehranjivani motor od dva litra smešten je centralno, iza prednje osovine.

I direktor R-Motorsporta dr Florijan Kamelger impresioniran je onim što je tehnički tim postigao: “Aston martin vantidž DTM” spremljen je za stazu u roku kraćem od 100 dana, što mora biti DTM rekord. Automobil izgleda izvanredno, a prvi utisci koje je preneo Pol di Resta obećavaju.”

“Iako nas očekuje mnogo posla pre otvaranja sezone u Hokenhajmu, uvereni smo da je osnova automobila ona prava.”

Posle Di Reste, vozačke dunosti na zvaničnom testu preuzeće Džejk Denis, u četvrtak, a Ferdinand fon Habsburg sešće za volan u petak.