Objašnjeno zbog čega su Super GT takmičari bili konkurentniji na Fudžiju nego u Hokenhajmu

Obe trke zajedničkog Super GT/DTM vikenda na Fudži spidveju osvojila je domaća, japanska tehnika: u subotnjem sprintu trijumfovao je Nik Kasidi u “leksusu LC500”, a u nedeljnom Narain Kartikejan u “hondi NSX-GT”.

Performanse Super GT modela (GT 500 klase), koji su po pravilima Klase 1 parnjaci DTM tehnici, bile su daleko bolje od onih koje su predstavnici Leksusa, Honde i Nisana prikazali kada su u oktobru gostovali na finalu nemačke serije na Hokenhajmringu. Oni tkada nisu mogli ni da priđu podijumu.

Jedan od istaknutijih pilota Honde, Naoki Jamamoto objasnio je zbog čega su evropski i japanski automobili bili ujednačeniji na “Trci snova”. Ključ nije u “poznavanju domaćeg terena”, već u pneumaticima i drugačijem pristupu Japanaca setapu.

Jamamoto je na Fudžiju vozio obe trke u “hondi” #1 i svoje nastupe završio je kao treći i četvrti. Njegov Super GT partner Dženson Baton propustio je “Trku snova” jer je imao obaveza na kros kantri reliju, a i inače se oprostio od japanske serije. Međutim, Batonova iskustva s Hokenhajmringa bila su dragocena za “revanš” na Fudžiju.

“Dženson je otišao u Hokenhajm, vozio je tamo i bio je razočaran i rezultatima i automobilom”, ispričao je Jamamoto. “Međutim, dao mi je dobre savete, ostavio je dobar setap. Informacije su bile dragocene i zbog toga želim da mu se zahvalim!”

Japanski vozač je za Motorsport.com objasnio u čemu su mu najviše pomogli saveti bivšeg F1 šampiona, sada i bivšeg Super GT vozača: “Baton mi je kazao da Hankuk pružaju vrlo slabo prianjanje i da se pripazim!”

“Zaista je teško održati temperaturu pneumatika, operativni interval im je toliko uzan. Usredsredio sam se na temperaturu guma ovog vikenda i bilo je teško sve do petka. Ali, od kvalifikacija nadalje sve je funkcionisalo dobro.”

Program “Trke snova” u Japanu podrazumevao je dva testa u četvrtak i dva treninga u subotu. Te sesije su pomogle Super GT ekipama i vozačima da se priviknu na standardizovane Hankuk pneumatike, koji se voze u DTM-u.

Inače, u japanskoj seriji ne postoji monopol jednog proizvođača guma, već se u GT500 klasi voze “po meri krojeni” Bridžston, Mišlen, Jokohama i Danlop.

Pojedini DTM konkurenti bili su iznenađeni brzinom kojom su se Super GT ekipe na Fudžiju adaptirale na Hankuk, pogotovu na verziju za kišne uslove, s kojom su se u Nemačkoj ozbiljno mučile.

Prema Jamamotovom mišljenju, Japanci su na domaćem terenu bili daleko konkurentniji zato što su prešli na konvencionalna podešavanja. Da bi na gostovanju u Baden-Virtembergu naterali korejske gume da funkcionišu, oni su bili otišli predaleko i primenili su radikalno drugačija podešavanja u odnosu na ona koja inače koriste u matičnom šampionatu. To je, ispostavlja se, bilo nepotrebno.

Prelazak na klasičniji setap pomogaoje  “hondi NSX-GT” da pokaže svoj potencijal, tvrdi Jamamoto.

“Na početku prve sesije, tokom prvog test dana, počeo sam od setapa za Hokenhajmring. Međutim, to na prvoj vožnji nije prošlo dobro. Promenili smo setap i prešli na uobičajena japanska podešavanja. Već posle prvog kruga, osećaj u automobilu bio je bolji.”