Mostert u 2020. vozi “holden” za Vokinšo Andreti junajted

Čez Mostert je prešao u ekipu Vokinšo Andreti junajted, čije će boje na osnovu potpisanog višegodišnjeg ugovora braniti u Australijskom šampionatu superautomobila 2020.

Transfer 27-godišnjeg trkača nezvanično je najavljivan i očekivan bukvalno već mesecima, pa je stekao status “najgore čuvane tajne” u Superautomobilima.

Mostert u WAU stiže iz ekipe Tikford, za koju se trkao od 2011. godine, najpre u njenom juniorskom programu. Za ovaj tim (ranije Prodrajv) osvojio je 12 trka (od svojih ukupno 13 pobeda), a najslavnije postignuće je trijumf na Bathurstu 1000 u sezoni 2014.

Ozbiljan pretendent na titulu u Superautomobilima Mostert je bio 2015, ali je ga je prelom noge na kvalifikacijama za Bathurst izbacio iz igre do kraja sezone.

Talentovani pilot promenom sredine menja i marku automobila, iz kokpita “forda” preći će u “holden”, što se u australijskom automobilizmu smatra velikim korakom i – maltene – izdajom.

“Uzbuđen sam što se priključujem Vokinšo Andreti junajted porodici. Predstoje mi mnogi novi izazovi, a u ovoj fazi moje karijere uzbuđuje me što mi slede promene”, rekao je Mostert.

“Većinu svoje karijere u Superautomobilima proveo sam u jednom taboru i u tome sam uživao, ali me sada uzbuđuje prilika da pređem u drugu ekipu i da, nadam se, u njoj izgradim nešto posebno.”

“Radujem se što ću upoznati WAU tim i njegove navijače. Moji navijači su neverovatni, pratili su me tokom dosadašnjeg puta i nadam se da će nastaviti da me podržavaju i iduće, kao i narednih godina, bez obzira na to koji auto vozim.”

Čelnici Vokinšo Andreti junajteda nameravaju da svoj povratak u vrh discipline i budućnost tima grade oko Mosterta, kao što je DJR Penske svoju sadašnjost utemeljio na Skotu Meklohlinu.

Zato Rajan Vokinšo tvrdi da je ekipa potpisala pravog vozača, koji može da joj donese pobede i titule: “Nema sumnje da je Čez jedan od vrhunskih vozača u Superautomobilima, njegov dolazak u naš tim je izuzetno uzbudljiv i potvrda je pravca kojim idemo.”

“Svi su u ovo uložili mnogo truda i veliko je zadovoljstvo kada vidim da je to urodilo plodom. Njegovi talenat i harizma biće nam fantastični resursi, kako na stazi, tako i van nje. Tu smo da bismo osvajali trke i šampionate i verujemo da sa Čezom to možemo da učinimo.”

“U našoj porodici ga dočekujemo raširenih ruku, siguran sam da će to učiniti i naši navijači. Ovim počinje sledeće poglavlje našeg putovanja i jedva čekam da vidim kako će se ono odvijati.”

Ni suvlasnici tima, nekadašnje fabričke postave Holdena, Majkl Andreti i Zak Braun nisu štedeli pohvale na račun svog novog pilota.

Braun je potpisivanje ugovora s Mostertom označio kao “ključnu stratešku odluku”.

“Na ovaj potez smo svi ponosni. On će izuzetno dobro predstavljati i naš tim i našu fantastičnu grupu partnera. On poseduje ogroman talenat za volanom, ali je i divna osoba koja se savršeno uklapa u našu porodicu. Ovo je uzbudljivo doba za naš tim u celini”, poručio je šef Meklaren F1 tima.

Andreti je dodao: “To što se vozač Mostertovog pedigrea priključio Vokinšo Andreti junajtedu pokazuje kojim smo putem krenuli. On je bez sumnje jedan od vrhunskih vozača u kategoriji, sjajno se uklapa u naše redove i sjajno predstavlja vrednosti koje simbolizujemo. Pokazao je da veruje u nas, a mi se radujemo što ćemo mu uzvratiti to poverenje na našem zajedničkom putovanju. Jedva čekam da ga vidim za volanom u 2020. i radujem se našim budućim zajedničkim uspesima.”

Za Vokinšo Andreti junajted dosad su vozili Džejms Kortni i Skot Paj. Ekipa za 2020. potpuno obnavlja trkački tandem, a drugi kokpit će verovatno poveriti Brajsu Fulvudu iz “pripravničke” Super2 kategorije.