Prva pobeda u DTM karijeri za Bortolotija na Nirburgringu

(Photo by Hoch Zwei)


Italijanski vozač Mirko Bortoloti postao je sedmi različiti DTM pobednik ove sezone u isto toliko trka, ispred Lukasa Auera u “mercedesu” i Tomasa Prajninga u “poršeu”.

Nakon što se najbolje snašao u kvalifikacijama na Nirburgringu, Bortoloti je započeo trku sa pol-pozicije ispred lidera u generalnom plasmanu Tomasa Prajninga, vozača Mantaj “poršea 911 GT3 R” i trkača ekipe ABT sportslajn, Rikarda Felera.

Felerov timski kolega, Kelvin van der Linde je trku započeo sa četvrtog mesta, ispred Džeka Ejtkina u “ferariju 296 GT3”. Aktuelni DTM šampion, Šeldon van der Linde, započeo je trku tek sa 16. pozicije, ispred Maksimilijana Pola, koji ovog vikenda menja Mika Vizhofera u ekipi Graser.

Nemački vozač Sandro Hozlem dobio je priliku ovog vikenda da vozi “BMW M4 GT3” servisira ekipa Prodžekt 1.

Bortoloti je zadržao prvu poziciju na startu trke, ispred Prajninga i Felera. Kelvin van der Linde je pokušao da pretekne Prajninga sa spoljne strane u prvoj krivini, ali ga je zakačio “laborgini hurakan” kojim upravlja Frank Perera i okrenuo je južnoafričkog vozača, koji je pao na začelje.

Odlično je startovao Lukas Auer, koji se u “mercedesu AMG GT3” probio na četvrto mesto. Perera je morao da odveze kazneni krug, zgob čega je izgubio deset pozicija.

U pokušaju da pretekne Davida Šumahera za 15. mesto u petom krugu, Luka Štolc je napao nemačkog vozača sa spoljne strane, ali je usledio kontakt koji je Štolca poslao u okret.

Prvi vozač koji je odustao iz trke bio je Luka Engstler, koji je svoj “audi R8 LMS GT3” parkirao u garaži u 15. krugu. Kiša je počela da pada na trećini trke kad je počeo period obaveznih promena guma. Vozač ekipe Toksport WRT Laurin Hajnrih odmah je posetio boks.

Tri kruga kasnije, prvi vozač iz vodeće grupe koji je promenio gume bio je Ejtkin, koji je skrenuo u pitlejn sa pete pozicije, ali je ostao na gumama za suvo. Ejtkin se vratio na stazu na 25. mesto.

U narednom, 20. krugu, pokazana je žuta zastava dužinom cele staze, kada je Kristijan Engelhart izgubio kontrolu nad svojim “poršeom 911 GT3 R” na prilasku prvoj krivini i udario u svog kolegu po brendu Ajančan Gjuvena, što je obojicu eliminisalo iz trke.

Ostali vozači su iskoristili ovaj period da promene gume. Kad je istekao period vožnje pod žutim zastavama, Alezio Deleda je napravio grešku na kočenju u prvoj krivini i završio je u šljunku, zbog čega je na stazu izašlo sigurnosno vozilo.

Ejtkin, koji je još jednom menjao gume, morao je ponovo u boks da mehaničari ekipe Emil Frej ponovo stave slikove na njegov “ferari 296 GT3”. Isto je učinio i Rene Rast, koji je nakon što je promenio gume na kišne, tada ponovo posetio garažu i vratio se na slikove.

Na 13 minuta do kraja trke, sigurnosno vozilo se sklonilo sa staze. Perera, koji se, iako je na začelju, vozio iza vodećeg Bortolotija, usporio je na restartu Prajninga, Felera i Auera, pa je Bortoloti uspeo odmah da napravi razliku veću od dve sekunde.

Auer je napao Prajninga u prvoj krivini i uspeo da pretekne Mantaj “porše” sa spoljne strane i preuzme drugu poziciju. Auer je nadoknađivao oko pola sekunde po krugu u odnosu na Bortolotija, dok je Kelvin van der Linde uspeo da se domogne desetog mesta, nakon što je pretekao Mara Engela na tri minuta do kraja trke.

Bortoloti je prvi prešao preko ciljne linije, ispred Auera i Prajninga. Feler je dovezao svoj “audi R8 LMS GT3” do četvrtog mesta, ispred drugog Mantaj “poršea” Denisa Olsena i “BMW-a M4 GT3” kojim upravlja Marko Vitman.

Aktuelni šampion, Šeldon van der Linde, stigao je na cilj na sedmom mestu, ispred svog brata, Kelvina van der Lindea.

Patrik Niderhauzer je završio trku na devetom mestu, ispred Tjerija Vermulena u Emil Frej “ferariju 296 GT3”. Matia Drudi, Maro Engel, Maksimilijan Pol, Tim Hajneman i Luka Štolc su kompletirali plasman vozača koji su osvojili poene.

U generalnom plasmanu, Tomas Prajning je i dalje vodeći sa 106 poena, ispred Mirka Bortolotija koji ima 88 i Šeldona van der Lindea sa 87 bodova. Rikardo Feler je četvrtoplasirani sa 75 poena, dok Maro Engel ima 65.

Druga trka DTM vikenda na Nirburgingu se vozi sutra od 13.30.