Bjerk: Rukavice su skinute, ne počinjem sezonu kao timski igrač, želim pobede i titulu!

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Tokom godina provedenih na najvećoj turing sceni, Ted Bjerk je dokazao da može da osvoji titulu svetskog prvaka (2017), ali i da se uklanja s puta i žrtvuje sopstvene rezultate u interesu tima ili trenutno uspešnijeg kolege.

Sada 40-godišnji Šveđanin obećava da će se na otvaranju nove WTCR kampanje posvetiti sebi i postarati se da on bude čovek za koga Lynk&Co i Cijan rejsing treba da rade. Timski igrač u njemu, bar na početku, biće potisnut u drugi plan.

Još neko vreme ćemo čekati na start WTCR sezone 2021, ali kako ocenjuješ svoje šanse da ove godine postaneš šampion?
“Pa, moje šanse da uspem zapravo rastu. Prošle godine sam se pomalo mučio i definitivno sam igrao timsku igru. Ali, ove godine sam slobodan da se fokusiram na sebe i baviću se kartingom jer je to vrlo dobar trening. U 2016. i 2017. sam mnogo vozio karting da bih se pripremio i nameravam da to ponovim uoči nove sezone.”

Kako ti karting pomaže i kako prenosiš veštine s kartinga u WTCR?
“Najvažniji je osećaj brzine – jači je nego u mom trkačkom automobilu pa je to zaista doba vežba za um. Ali, dobra je i za vašu fizičku spremnost i za tok vaših radnji. Kada radnje teku, sve funkconiše i što više vozite sve ste bolji. Ove godine mi je u centru pažnje da vozim mnogo.”

Koliko puta nedeljno obično voziš karting?
“Plan mi je da vozim dve sesije nedeljno. Postoji staza u Geteborgu i jedna na Karlskogi, mojoj domaćoj stazi, gde takođe postoji kartodrom. Mogu da provodim vreme i na jednom i na drugom mestu jer imam kuće blizu oba. To je karting s menjačem, ima 125 kubika, a ja sam bio prvak Švedske u kartingu 1997, tako da imam određeno iskustvo. Mnogo godina sam vozio karting i to je velika zabava.”

Prva WTCR runda 2021. planirana je na Nirburgringu Nordšlajfe, gde si dva puta pobeđivao. Veruješ li da tako možeš da nastaviš?
“Potvrda da će Nirburgring biti vožen bila je fantastična jer ja volim to mesto i tamo sam jak. Nadam se da ove godine mogu svoj trkački auto da uzdignem na viši nivo. Zatim, stvarno se nadam da posle Nordšlajfea možemo da vozimo Vila Real i da iskoristimo te dve staze koje mi odgovaraju.”

Zar ti početak sezone na tako teškoj stazi ne zadaje nikakve brige?
“Ona je fantastična, samo je dajte! Što je teže, to bolje za mene, jer ja imam običaj da dobro otvorim godinu. Letim od početka i to mi se dopada.”

S obzirom na tvoju i snagu tvojih timskih kolega, da li tim može da podrži šampionske kampanje većeg broja vozača, ili u centru pažnje mora da bude samo jedan, kao 2020?
“Prošle godine smo vrlo dobro odigrali timsku igru, ali je godina bila stvarno posebna jer nismo znali koliko ćemo trka voziti. Nismo znali da li ćemo morati da otkažemo još trka kada je sezona počela, tako da je bilo još važnije da sve vreme imamo jednog vozača na vrhu. Ove godine, čak i uz sve muke širom sveta, ubeđeni smo da ćemo imati dužu sezonu i lakše je kada od početka krenemo slobodni da se borimo. Svakako, kad dođemo do kraja sezone, obično moramo da pomažemo jedan drugom, u zavisnosti od toga ko je dotle u sezoni bio najjači.”

Ako bi se od tebe ponovo tražilo da budeš timski igrač, možeš li da se nosiš s time?
“Ja sam verovatno jedan od najjednostavnijih timskih igrača na svetu jer ako tim pobeđuje, onda pobeđujem i ja. To me je i dovelo ovako daleko u karijeri. Odavno sam dobio priliku kod Volvoa i šefa Cijana Kristijana Dala, tako da sam definitivno timski igrač. Ali, sada su rukavice skinute. Neću početi sezonu kao timski igrač, fokusiraću se na pobeđivanje.”

“Bio sam isuviše lud za motocikle, zato sam prešao na karting”
“Prvi motocikl sam dobio kada su mi bile tri i po godine. Živeli smo na selu i motocikle smo vozili svakog dana. Ali, kako sam odrastao, motocikli su postajali brži, a ja sam počeo da se povređujem. Bio sam donekle isuviše lud za dvotočkaše i moja porodica je to primetila. Kad mi je bilo 11 ili 12 godina, dobio sam priliku da probam s kartingom, pa smo prodali motocikle. To je bio vrlo pametan potez za mene jer je mnogo teže pasti s kartinga, a ja sam radio ono što sam voleo. Odlučio sam da želim da postanem trkač. Gledao sam Formulu 1 na televiziji, Mihaela Šumahera, Ajrtona Senu, ali Fredrik Ekblom je bio superstar tamo gde sam živeo jer je vozio Indikar trke u Americi. A ako on to može, onda mogu i ja. Tako sam mislio, da je potpuno moguće da postanem trkač.”

Prošlog meseca ste ti i tvoje kolege proveli neko vreme u automobilu tokom testa na Motorland Aragonu. Da li je sve išlo po planu i kako vam je taj test pomogao za predstojeću sezonu?
“To je bila samo funkcionalna proba automobila, biće još testova pre prve trke. U ovoj posebnoj situaciji koju je stvorila pandemija moramo da ulažemo puno napora u Zum razgovore, rad na daljinu, takve stvari. To nije normalno i svi se prilagođavaju, ali kao vozač, jednostavno ste srećni da izađete na stazu i radite s ekipom, a ponekad ste još srećniji jer možete da radite ono što volite.”

Da su sva postojeća ograničenja učinila tvoj posao izazovnijim i manje zabavnim?
“Upravo suprotno, još je zabavnije što možete da izađete na pistu i vozite, da radite ono što volite jer to izuzetno cenite. Mnogi poslovi su u teškoj borbi da opstanu, zato sam veoma srećan i ponosan što još mogu da vozim. Ali, voleo bih da ponovo vidim navijače na stazama jer tada još više uživate u svom poslu. Bez navijača, atmosfera je siromašnija, ali je vozačima i dalje veliko uživanje da se trkaju.”

WTCR u novembru treba da se vrati u Kinu, na Ningbo međunarodni park brzine. Uzbuđuje te ta pomisao?
“Nama je to veoma važno. Želimo da odemo tamo i da se sretnemo s navijačima, da se povežemo s našom bazom, a to je obično i vrlo dobra staza za trkanje i dobra za mene. U 2018. sam bio nedodirljiv, ali mislim da je otad Ivan (Miler) naučio stazu jer je osvojio obe trke 2019! Ključ je u osećaju u automobilu. Morao sam da povratim svoj osećaj u automobilu, a u tome smo postajali bolji kako se približavao kraj prošle sezone.”

Osvojio si FIA Svetski turing šampionat 2017, koliko bi voleo da ove sezone osvojiš WTCR titulu?
“Čekam od 2017. i definitivno želim da pobedim. U ranijoj fazi karijere, kada sam osvojio Švedski turing šampionat, brzo bih se ponovo vraćao u borbu sledeće sezone i svaki put bih želeo da to ponovo izvedem. Želim da ponovo pobedim, a kako u timu imamo Jana Erlahera, koji je osvojio titulu prošle godine, znamo da nam je to moguće. Samo moramo da budemo pametni i ponovo fokusirani. Osvajanje titule jeste moj cilj, ali da bih njega ostvario, želim da usput postignem nekoliko dobrih pobeda, to su moji mali ciljevi, a zatim da osvojim i titulu, koja je moj krajnji, veliki cilj. A za pobede na trkama dobijate mnogo bodova.”