Askona slavio na Spa ispred četiri “elantre”, Borković 12.


Vozač “kupre” Mikel Askona ponednik je prve trke TCR Evropa na Spa-Frankoršampu.

On je startovao sa pete pozicije i brzo se probio do trećeg mesta. Ispred njega su se na vodećoj poziciji smenili Benani i Jelmini, a Španac ih je lako savladao pred sam ulazak u krivinu O Ruž.

Nakon toga na stazi se izvrteo Martin Riba, a na njega su naleteli Galaš i Pusije. Vlasnik ekipe Brutal fiš je uspeo da nastavi trku, za razliku od druge dvojice vozača.

Na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, koje se zadržalo dva kruga, a za to vreme je Mato Homola dobio kaznu prolaska kroz boks zbog nepropisne startne procedure.

Dušan Borković je na startu uspeo da nadoknadi tri pozicije, pa je sa 16. stigao do 13. mesta.

Na restartu je Askona brzo odmakao pratiocima u “elantrama”, pa se do kraja distance između njih ništa nije dešavalo.
Jang je u jednom trenutku uspeo da se sa začelja probije do 11. mesta, a u njega je posle izletanja udario Leonov, koji je za to dobio dodavanje od pet sekundi. Irac se hrabro držao do poslednjeg kruga, kad je morao da odustane zbog pucanja pneumatika.

U drugom delu trke probudio se Nils Langefeld, koji je prvo majstorski obišao Toma Koronela na Kamel pravcu, a zatim i Isidra Kalehasa i stigao do osmog mesta. Holanđaninu je ponestalo vremena da se obračuna sa Tedijem Klereom, a njihova bitka je trajala do poslednjeg metra trke.

Borković je u direktnom duelu savladao Džimija Klerea za 12. poziciju.

Pored karirane zastave prvi je prošao Askona, ispred Benanija, Jelminija i Taufika, a peti je bio Đirolami, kome se “honda” dimila i krivudala, ali je ipak stigao do cilja i zadržao poziciju.

Šesto mesto pripalo je Nikoli Bartu, Klere i langefeld su u foto finišu zauzeli sedmo i osmo mesto, deveti je bio Kalehas, a deseti Koronel.

Bodove su osvojili i Gavrilov, Borković, Džimi Klere, Homola i Leonov.

Druga trka na programu je sutra od 11.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*