Briljadori na pol-poziciji u Monci, Stefanovski startuje četvrti

Vicešampion TCR Italija Erik Briljadori dovezao je “audi” do prve ovosezonske pol-pozicije na otvaranju nove sezone serije u Monci.

On je u svom poslednjem brzom krugu zaustavio štopericu na 2:01.887 i time je obezbedio idealno startno mesto za subotnju prvu trku, ali i bonus bodove koje od ove godine za kvalifikacioni plasman dobijaju najbrža desetorica.

Pri vlažnosti vazduha od 80% i po stazi koja se postepeno sušila, najbolja vremena postizana su pred istek 25-minutne sesije, pa je konačni plasman i rezultat odabira pravog trenutka za odlučujući juriš.

Tako je u poslednjim trenucima otvorenih, neizvesnih i uzbudljivih kvalifikacija na drugo mesto skočio Mateo Poloni u još jednom “audiju”, koji je za Briljadorijem kasnio svega 66 hiljaditih.

Do treće pozicije dovezao se trostruki i aktuelni šampion Salvatore Tavano u “kupri leon kompetision” (+0.326), a do četvrte predstavnik Makedonije Igor Stefanovski u “hjundaiju” (+0.817).

Prvak TCR Nemačka Anti Buri smestio je Target “hjundai” na petu poziciju (+0.828), kao poslednji vozač koji je sa najbržim stao u interval manji od sekunde.

Start iz trećeg reda obezbedio je i Džonatan Đakon u najbolje klasifikovanoj “hondi” (+1.559).

Bivši WTCR takmičar Kevin Čekon završio je sedmi (+1.583), iako je i njegov “hjundai” kraće vreme figurisao na čelu poretka.

Estonski debitant Matijas Vahtel je s “hondom” obezbedio osmo mesto (+1.635), ispred Jevgenija Leonova u “kupri leon kompetision” (+1.723) i bivšeg prvaka TCR Italija Nikole Baldana (+2.364), koji je u drugom Target “hjundaiju” kompletirao poredak prvih deset.

Češki debitant Dušan Kouržil Mlađi s “hjundaijem” nije mogao bolje od 14. pozicije.

Baldan je dosta dugo držao provizorno prvo mesto, da bi prava bitka krenula nekih 7 minuta pre karirane zastave, uz poboljšanje uslova na pisti.

Vođstvo su redom preuzimali Briljadori, Buri, ponovo Baldan, opet Buri i Čekon.

Vrh su privremeno zauzimali i Tavano i Stefanovski, Briljadori se umešao u njihov daljinski duel i konačno izvezao krug koji će se ispostaviti i definitivno najbržim.

Prvi sprint TCR Italija 2021. vozi se u subotu s početkom u 13:40.