Dubreta: Vikendom u Brnu sam prezadovoljan, planiram da 2022. vozim celu sezonu TCR Istočna Evropa

Crnogorski automobilista Frano Dubreta debitovao je prošlog vikenda u TCR Istočna Evropa sa “kuprom” i osvojio prve bodove.

Plan je bio da se pojavi u četvrtak na stazi u Brnu, kako bi proučio stazu i prilagodio setap automobila.

“Krenuli smo na vreme, ali smo putovali oko 26 sati zbog gužvi, granica i situacije sa koronavirusom. Propustili smo tri treninga, a dočekala nas je neprijatna vest da ću nositi dodatnih 30 kilograma balasta, ali takva su pravila. Nemam šta da zamerim organizatorima, zaista je sve bilo perfektno i baš su nas lepo dočekali”, kaže Kotoranin za naš portal.

On je prvi put na stazu Masarik izašao u petak ujutru, pred kvalifikacije.

“Odmah smo videli da ima mnogo problema, auto je slabo kočio i mnogo podupravljao, pa smo na brzinu uradili neke promene na setapu za kvalifikacije. Uspeo sam da se ubrzam dve sekunde, ali je to i dalje bilo daleko od vremena pol-pozicije. Meni je bilo važno da napredujem, makar i korak po korak”.

“Iako je staza bila klizava, nekako mi je odgovarala, lepo sam se prilagodio. Odlučio sam da vozim i endurans trku, da bih probali još neki setap i pokušali da se dodatno ubrzamo. Tu sam u kvalifikacijama našao još tri sekunde i to je bio znak da idemo u pravom smeru”.

Što se sprinta tiče, Dubreta priznaje da je pravio greške, zbog manjka iskustva na kružnim stazama.

“U prvoj trci sam startovao dobro, prvih stotinak metara sam nadoknadio tri pozicije, ali zbog neiskustva nisam uspeo da se tu održim, Pekarž mi je zatvorio vrata, pa sam sleteo sa staze. Do kraja distance sam pretekao i Ćehića i imao tempo da nastavim da napredujem, ali je ponestalo vremena. Bio sam zadovoljan što sam uspeo da pariram mnogo iskusnijim kolegama, koji su tu cele sezone”.

“U enduransu nije bio plan da budem najbrži, već da budem konstantan. Imao sam dobar tempo, u jednom trenutku sam i vodio, ali sam pet minuta pre kraja osetio da auto gubi snagu i morao sam da odem u boks. Spalo nam je crevo interkulera, to smo brzo rešili i vratio sam se u trku, gde sam uspeo da završim kao treći. To je bio stvarno veliki uspeh”, priča dalje crnogorski trkač.

“U drugom sprintu sam startovao sa pretposlednje pozicije, nadoknadio sam opet tri mesta i opet sam malo sleteo sa staze, ali sam imao mnogo bolji tempo i domogao sam se devete pozicije. Sve u svemu, bio je to zaista lep vikend, napravili smo pristojno vreme i na kraju smo bili ne zadovoljni, nego prezadovoljni”.

Što se planova za 2022. tiče, Dubreta ne krije da namerava da odveze selu sezonu TCR Istočna Evropa.

“Nadam se da ću dogodine voziti punu sezonu, samo ako situacija sa koronavirusom dozvoli. Pa i ako ne uspem da odem na sve trke, trudiću se da odvezem što je više moguće”, završio je on.