“Hjundai elantra” pobedila u TCR klasi na najkraćem Nirburgringu 24H u istoriji

Foto: Gruppe C Photography

Posada “hjundai elantre” u sastavu Mark Baseng – Manuel Lauk – Moric Estrajh osvojila je trku Nirburgring 24H u TCR klasi.

Trijumf korejske marke bio je dvostruki, jer je drugi na cilj sa 0.240 sekundi zaostatka stigao “i30 N TCR” koji su vozili Luka Engstler, Žan-Karl Verne i Hendrik Štil.

Dva “hjundaija” prošla su pored karirane zastave kao 31. i 32. u apsolutnom poretku od 99 klasifikovanih automobila, a još dvadesetak posada je odustalo.

Pobednički model iz prethodna dva izdanja maratona u Ajfelima, “honda sivik tajp R”, kasnio je jedan krug za pobednikom klase, pa su Tijago Monteiro, Nestor Đirolami, Dominik Fugel i Sedrik Toc izašli na treći stepenik podijuma.

U TCR klasi startovalo je pet automobila, a pored pobrojanih, klasifikovana je i jedna “kupra leon kompetision”. “Kupra” među čijim je vozačima bio i Mikel Askona nije završila trku.

Ovo izdanje Nirburgringa 24H bilo je najkraće u istoriji jer je takmičenje bilo prekinuta duže od 14 sati.

Dva Hjundai automobila kvalifikovala su se kao prvi i drugi u TCR klasi – “elantra” ispred “i30 N TCR” i predvodila su drugu od tri startne grupe u subotu po podne, kada je trka puštena. Povela je “elantra” s Basengom za volanom.

Već je u ranoj fazi padala jaka kiša, koja je izazvala brojne incidente jer je većinu učesnika zatekla na slikovima i potpuno ih je iznenadila.

Oba korejska automobila su u pravi čas prešla na gume s profilom, iskoristivši pitstop i za dolivanje goriva. Međutim, promenljivi vremenski uslovi zakomplikovali su stvari, pa su usledile nove posete boksu radi zamene guma i pokušaja sa slikovima.

“Višak” pitstopova “elantre” omogućio je kolegama iz postave “i30 N TCR” da preuzmu vođstvo u klasi, ali ga je ovaj automobil izgubio jer se okrenuo na stazi. Na čelu TCR poretka ponovo se našla “elantra”.

Trka je zaustavljena u subotu u 21:30, tačno šest sati posle starta. Razlog je bila gusta magla koja je prekrila velike delove staze dugačke 25,378 kilometara.

U početku je na određenim sekcijama primenjen ‘kod 60’, ali kada su se uslovi dodatno pogoršali, crvena zastava je bila jedina preostala opcija. Čak je trećina staze bila pokrivena ‘kodom 60’, što je vozačima onemogućavalo da zagreju gume za preostale kilometre na kojima je trebalo da se trkaju.

U momentu prekida, prva dva mesta u TCR klasi zauzimale su posade Hjundaija sa po 32 pređena kruga i 11 minuta prednosti nad sledećim konkurentskim automobilom. Baseng, Lauk i Estrajh bili su ispred Engstlera, Vernea i Štila. Vodeća “elantra” nalazila se na 31. poziciji u apsolutnom poretku.

Organizatori su u šest i sedam ujutru razmatrali mogućnost restarta, ali su oba navrata zaključili da je situacija isuviše loša da bi se takmičenje nastavilo.

Na Detinger visu i sekciji Hoe aht (najviša tačka na stazi), prijavljena je “nulta vidljivost”, a kasnije se magla spustila i na Gran pri stazu.

Posle dodatnih odlaganja, u devet ujutru odlučeno je da se pokuša restart u 10:40. Uz nova pomeranja satnice, trka je zaista ponovo krenula u 11:40, sa manje od četiri sata preostala za vožnju, jer je finiš ostao zakazan za 15:30.

To znači da je 49. izdanje trke Nirburgring 24H bilo najkraće u istoriji u smislu vremena provedenog u vožnji i ukupno pređene distance. Prethodni najduži prekid zabeležen je 2013, takođe zbog kiše i magle, i trajao je preko 9 i po noćnih sati.

Po izvedenom restartu, Hjundai motorsport je jedan i jedini put izgubio vođstvo u TCR klasi, i to u fazi odlazaka u boks. Do kraja trke, ponovo je uspostavljen pređašnji poredak, koji je u pola četiri po podne, nakon karirane zastave, postao i konačni za ovu godinu.