Đirolami opomenut zbog incidenta s Engstlerom, ali tvrdi: Ostavio sam mu prostor

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Nestor Đirolami ni drugu godinu zaredom nije uspeo da pol-poziciju na Nirburgringu pretvori u pobedu.

Vozač Minihove “honde” bio je heroj kvalifikacija u četvrtak i izborio je idealno startno mesto za drugu trku nemačkog vikenda Svetskog kupa turing automobila.

U prvi sprint sa delimičnom inverzijom poretka on je krenuo s desete pozicije i na cilj je stigao deveti.

Tu trku osvojio je Nestorov kolega iz Honde, Tijago Monteiro, pa su u taboru japanskog proizvođača i Minih motorsporta porasla očekivanja da bi se vikend u Ajfelima mogao završiti i dvostrukim trijumfom.

Ipak, tako nije bilo jer je Đirolamijev start s pol-pozicije bio loš i savladale su ga dve “hjundai elantre”. Žan-Karl Verne ga je dobio već u prvim metrima, a Luka Engstler na putu do prve krivine.

Ostatak trke od tri kruga Argentinac je proveo na trećem mestu i tako je osigurao izlazak na podijum.

Đirolami je komentarisao: “Osećaj svakako nije dobar. Kad startujete s pol-pozicije želite da je branite, ali mi nažalost nismo imali dobar start, čak ni u trci 1. Ne znam zbog čega, moramo da pogledamo, jer smo izveli istu proceduru kao i uvek, ali se motor skoro ugasio. Međutim, drago mi je zbog Tijagove pobede i čestitam mu.”

Bebu se na startu prilično nekorektno branio od Engstlera, primoravši ga da točkovima nakratko zakači i travu. Situaciju su razmotrile i sudije i ocenile da potez zaslužuje opomenu i jedan kazneni poen.

Hondin pulen svakako smatra da nije učinio ništa nekorektno: “Bio sam vrlo agresivan braneći poziciju na prilazu prvoj krivini, ali sam bio fer i ostavio sam mu prostor. Moj je osećaj da to jeste bilo agresivno, ali fer.”

“Kada sam bio iza vodećih (Vernea i Engstlera), bio sam stvarno iznenađen njihovim tempom jer su čak bili brži nego ja na kvalifikacijama u petak. Oni su za subotu pronašli tempo, a ja nisam mogao da ih pratim.”

“Tokom prvog kruga pokušao sam da ih pratim i mnogo sam opteretio prednje gume, ali nije uspelo. Onda u drugom i trećem krugu nisam hteo da uništim prednje gume, pa sam samo pokušao da završim trku na toj poziciji. Dobro je što smo osvojili puno poena – za kvalifikacije smo dobili 10, trke smo završili na devetom i trećem mestu, to je dobra pozicija za start naše sezone.”

Posle prve WTCR runde, Đirolami ima 33 boda, koliko i Monteiro. To je šest poena manje od lidera serije Vernea.

Nestorov timski kolega Esteban Gerijeri doživeo je dramu na startu trke 2, jer njegov “sivik” nije mogao da se pokrene i počne formacijski krug.

“Ne znam šta se desilo sa Estebanom. Informisali su me da ima neki problem kada sam vozio da zauzmem mesto na startnoj rešetki. Bio sam usredsređen na svoj start, nije mi uspelo i nesrećan sam zbog toga jer obično startujemo vrlo dobro. Ali, to je auto-sport. Ponekad ne uradite sve kako treba, pokušaćemo da taj aspekt popravimo na sledećoj trci”, nastavio je Đirolami, čiji je brat Franko ovog vikenda osvojio pol-poziciju i jednu trku u TCR šampionatu Italije, takođe za volanom “honde”.

“Mislim da je Franko bio i prebrz! On vozi TCR Evropa i neke trke u TCR Italija. On i ja sarađujemo, delimo podatke, video snimke, pokušavamo da pomognemo jedan drugom. Pratim ga i u TCR Evropa, ovo mu je prva (puna) TCR sezona. Drago mi je zbog njega i bio je sjajan osećaj i trenutak kada sam saznao da je posle mene i on na pol poziciji.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*