Ladigin: U našem poslu nema granica savršenstvu, ubrzaćemo “vestu”! (VIDEO)

Vozači fabričkog Lada sport Rosnjeft tima uknjižili su pobedu, dva podijuma i pol-poziciju na otvarajućem vikendu TCR Rusija na Smolensk ringu.

Aktuelni šampion Kiril Ladigin dovezao je “ladu vestu sport” do pobede u trci 1, dok je u trci 2 završio kao drugoplasirani.

Njegov timski kolega Mihail Mitjajev u subotu je osvojio pol-poziciju, a u nedeljnoj prvoj trci popeo se na drugi stepenik podijuma i ekipi, brendu i modelu omogućio dvostruki trijumf u tom sprintu.

Najzad, i trku 2 osvojila je “lada vesta”, i to ne fabrička, već automobil privatnog tima A.M.G, sa debitantom Jegorom Fokinom za volanom.

U trci 1 Mitjajev je dugo držao vodeću poziciju, ali je pred kraj vožnje počela kiša. U takvim uslovima bolje se snašao njegov timski kolega Ladigin, savladao ga i osvojio trku. Osim bodova za drugo mesto, Mitjajev je ubeležio 2 bonus poena, za najbrži kvalifikacioni i za najbrži krug u trci.

Bitku za treću poziciju dobio je Andrej Maslenjikov u Lukoil “hjundaiju”, savladavši doskorašnjeg kartingaša Zahara Sluckog u sestrinskom “i30 N TCR” Karvil rejsinga.

Prvu petorku kompletirao je četvorostruki prvak Rusije Dmitrij Bragin, koji se sa TAIF “audijem RS 3 LMS” probio s desetog startnog mesta, iskoristivši sve mogućnosti za napredak u plasmanu.

U drugoj trci za senzaciju se postarao 17-godišnji Jegor Fokin. Njegova privatna “lada vesta sport” našla se na pol-poziciji na inverznom startu i tinejdžer iz Peterburga, prošlogodišnji juniorski prvak Rusije, dovezao ju je do pobede.

foto Grigory Golyshev

Na putu do trijumfa on je odoleo daleko starijem i iskusnijem Ladiginu, koji je odlično startovao, ali uprkos pokušajima ipak nije mogao do još jedne pobede. Na treći stepenik podijuma dospeo je Ivan Lukaševič u Lukoil “hjundaiju”.

Treće mesto je na stazi izborio Slucki, ali je zbog nepoštovanja granica staze i ignorisanja poziva na kazneni prolazak kroz pitlejn dobio vremensku penalizaciju od 30 sekundi, što ga je bacilo na 10. poziciju

U prvih pet završili su i Maslenjikov i Grigorij Burlucki, obojica u južnokorejskim automobilima timova Lukoil rejsing i Karvil. Mitjajev je u drugom sprintu stigao do sedmog mesta.

Četvorostruki šampion TCR Rusija Dmitrij Bragin bio je poslednji, četrnaesti. Na cilj je stigao s krugom zaostatka jer je bio prinuđen na odlazak u boks kako bi mehaničari izvadili travu iz otvora hladnjaka njegovog “audija”. Ipak, pilot iz Kazanja uknjižio je 3 boda: dva za 14. mesto na stazi i jedan za najbrži krug trke 2, pa nije ostao sasvim praznih šaka.

Ladigin je komentarisao: “Naravno, zadovoljan sam rezultatima ove runde. Uspelo mi je da osvojim prvu trku sezone, a ni sam nisam očekivao da mogu da budem tako visoko plasiran u drugoj vožnji. Ali, očigledno je da je početak sezone, nisu se svi suparnici još “probudili” i startovali su s rezervom, pa sam odmah mogao da prestignem mnoge od njih. Automobil se divno ponašao tokom vikenda, ali u našem poslu nema granica savršenstvu. Već čekam sledeću rundu, bavićemo se finim podešavanjima da bi nam tehnika dozvolila da idemo još brže.”

Ladin fabrički dvojac nalazi se na čelu vozačkog poretka TCR Rusija, Ladigin ima 45, a Mitjajev 31 bod. Na trećem mestu je Lukoilov vozač Andrej Maslenjikov sa 29.

Osim u TCR (Turing) klasi, Lada sport Rosnjeft u Ruskom šampionatu na krugu učestvuje i u Superprodukciji (s “vestom” odgovarajuće specifikacije”) i klasi Turing lajt (s modelom “granta R1”).

Ovako je izgledao takmičarski vikend u Smolensku iz perspektive ekipe iz Toljatija:

Sledeća runda Ruske serije kružnih trka vozi se na N-ringu u Nižnjem Novgorodu 19. i 20. juna.