Potvrđena 22 celosezonska WTCR učesnika za 2021. u pet brendova automobila

Svetski kup turing automobila startuje 3. juna na Nirburgring-Nordšlajfeu, a u njemu će biti 22 celosezonska učesnika.

Planirano je osam trkačkih vikenda sa 16 trka, u seriji učestvuje pet brendova koje će voziti automobilisti 12 nacionalnosti.

Prijave za pojedinačne trke otvorene su još 14 dana.

“Lista učesnika nije samo kvantitativno velika, već ima mnogo kvalitetnih trkača koji će se takmičiti ove godine. Devet vozača ima manje od 25 godina, a imamo i prvu damu Jesiku Bekman. U njoj učestvuje 11 visokoprofesionalnih timova, od čega njih pet ima podršku fabrika. Nema sumnje da će ovo biti jedna izuzetna sezona”, rekao je WTCR direktor Gzavije Gavori.

U prve tri godine bila su tri različita šampiona, a sva trojica, Gabrijele Tarkvini, Norbert Mihelis i Jan Erlaher, ostaju aktivni i u 2021, a tu su i tri WTCC šampioni Ivan Miler (4 titule), Rob Haf (1) i Ted Bjerk (1).

Što se omladinaca tiče, njih je devet, među kojima je prošlogodišnji šampion Erlaher. Mikel Askona i Santjago Urutija pobeđivali su prošle sezone, a sigurno je da će biti uspešni i ove. Listu mlađih od 25 zaključuju Andreas i Jesika Bekman, Bence Boldiž, Luka Engstler, Atila Taši i najmlađi među njima Žil Magnus.

Iskusni eksperti u svom poslu neće izostati ni ove godine. Tom Koronel, Tijago Monteiro, Frederik Ferviš, Natanael Berton, Žan-Karl Verne, Esteban Gerijeri i Nestor Đirolami već su pobeđivali u WTCR. Tu je i jedan povratnik na svetsku scenu – Đordi Žene, koji u svojoj karijeri ima četiri WTCC pobede.

Audi dovozi auto nove generacije i zvanično podržava dvojicu vozača, a na startu sezone će se naći čak šest novih “hjundai elantri”. Tu su i “kupra kometision”, “honda sivik” i šampionski auto iz 2020, “lynk&co03”. Gudjir ostaje dobavljač pneumatika i ove godine nudi novu mešavinu specijalizovanu za TCR automobile.

Osim za titulu šampiona sveta, vozači će se boriti i za Ruki trofej, koji je prošle godine osvojio Žil Magnus i Trofej za nezavisne vozače koji nemaju podršku fabrike, koju je 2020. poneo Žan-Karl Verne.