Marčelo Loti: Razgovarali smo o TCR Svetskoj seriji sa FIA, još čekamo da vidimo i rezultate tih pregovora

Vlasnik WSC grupe, idejni tvorac i vlasnik TCR koncepta Marčelo Loti uspešno je premostio gašenje Svetskog kupa turing automobila i pokrenuo TCR Svetsku listu i TCR Svetsku seriju, koja prijatno osveženje na svetskoj trkačkoj sceni.

Iako u TCR Evropa ove godina ima tek osam celosezonskih učesnika, Loti ne smatra da na bilo kom nivou TCR takmičenja ima bilo kakvih većih problema.

“Mi smo na početku Svetske turneje. Moram da kažem da je tehničko odeljenje uradilo odličan posao kad je balans performansi u pitanju, jer svu svi veoma blizu. To je potpuno nov koncept, i mi mnogo verujemo u njega”, rekao je Loti za portal TouringCarTimes.

“Ima stvari koje moramo da prilagodimo, to je jasno, ali verujemo da će Svetska turneja opstati na ovom nivou. Odabrali smo sjajne staze za prvu sezonu, sve je na najvišem nivou”.

Ipak, postoji izvestan otport među lokalnim vozačima na takmičenjima kojim gostuje TCR Svetska serija, jer ne žele da se trkaju na nižim pozicijama.

“Na vikendima kad gostuje TCR Svetska serija, koeficijent za bodve je 50 odsto veći. Tako smo rešili problem dominacije automobila iz TCR Svetske serije, jer ćemo uvek imati više od 20 automobila na startu”.

“Koncept je promenjen. Odabrali smo postojeće trkačke vikende i moramo da poštujemo njihove sportske propise”, pojašnjava Loti. “Mislim da je za timove koji će učestvovati u celoj sezoni TCR Svetske serije sjajno iskustvo da promene način i pristup trkačkim vikendima. U Australiji, na primer, imamo tri trke umesto dve, ponekad imamo jedne kvalifikacije umesto tri dela. To je sigurno zanimljivo profesionalnim trkačima”.

“Trenutno imamo manje interesovanje za TCR Nemačka, ali imamo plan kako da to promenimo. Pogledajte, na primer, pre nekoliko godina, tamo se trkalo više od 40 automobila, dok je u TCR Italija bilo jedva 15. Sad je obrnuto. Mislim da je ovo finansijski teška godina za automobilizam, a troškovi u TCR Italija su manji nego, recimo, u TCR Evropa. U Italiji je sve organizovano sjajno, imaju odličan marketing, to su sve razlozi zbog kojih je 2023. toliko uspešna tamo”.

Loti smatra da ne treba mnogo da se mašta o uspehu svojih ideja, jer je ovo tek prva godina u kojoj se sve promenilo.

“Prvi put u auto-sportu imate bodovnu klasifikaciju na svetskom nivou i bodove koji će vam biti potrebni za finale. I mi smo radoznali kako će na kraju sve to izgledati”, priznao je Italijan.

“Verovatno ćemo pokušati da dogodine napravimo po jedan događaj na svakom kontinentu, ali u logističkom smislu ima više smisla da na jednoj destinaciji ipak budu dva, kao što smo ove sezone dogovorili. Takođe, imali smo razgovore sa FIA za 2024, još čekamo da vidimo i rezultate tih pregovora, posebno kad je u pitanju finale u Makauu”.

On je odbio mogućnost da se endurans trke uključe u TCR Svetsku rang-listu.

“Unapredili smo mnogo toga. Sve je novo. Kalendar se za ovu godinu neće menjati, jer sve dogovoreno i potpisano. To nam je fokus za tekuću sezonu. Već uveliko radimo na planovima za 2024, i veoma brzo ćemo predstaviti skicu takmičenja. Svašta je moguće”, ostao je pomalo zagonetan Loti.