Muđelo, TCR kvalifikacije: Đirolamiju brisan najbrži krug, pol-poziciju osvojio Briljadori

Argentinac Franko Đirolami imao je provizorno najbrži krug na kvalifikacijama za prvu trku TCR Italija 2020, ali mu je vreme 1:56.850 izbrisano zbog nepoštovanja žute zastave.

Stoga je pol-pozicija pripala debitantu, 20-godišnjem Eriku Briljadoriju u “audiju” BF Motorsporta, tima koji pripada njegovom ocu Imeriju.

Brat WTCR asa Nestora Đirolamija gostuje u “hondi” MM motorsporta i na svom prvom turing nastupu na evropskom tlu moraće da se zadovolji četvrtim mestom u startnoj rešetki.

Briljadori je u “audiju” sa sekvencijalnim menjačem osvojio idealno mesto za start prvog sprinta vikenda, zahvaljujući vremenu 1:57.276 (prosek 161,004 km/h). Đirolami je u svom priznatom, a lično drugom najbržem krugu, zaostajao 0.571 sekund.

Između njih dvojice smestili su se Marko Pelegrini u Targetovom “hjundaiju” (+0.092) i aktuelni šampion Salvatore Tavano (+0.428) u globalno prvom takmičarskom nastupu “kupre leon kompetision”.

Treći startni red popuniće Damjano Reduci u “hjundaiju” i najbrži DSG takmičar, 17-godišnji Alesandro Đardeli u “kupri”. Tinejdžer je dosad vozio karting i Muđelo mu je prvi izlazak u svet takmičarskog automobilizma.

Zapaženo sedmo vreme postigla je još jedna početnica u kategoriji, Frančeska Rafaele u “audiju” sa sekvencijalnom transmisijom. Ona će startovati ispred Simonea Pelegrinelija, drugog vozača “kupre leon kompetision” Skuderije Đirasole/Kupra rejsinga.

Andrea Arđenti je s jedinom prisutnom “opel astrom” klasifikovan kao šesnaesti, dok će sa poslednje, 23. pozicije krenuti Feliče Jelmini. On je bio najbrži na treninzima u petak, ali je danas od trećeg kruga njegov “hjundai” počeo da ispoljava tehničke probleme i kvalifikacije nije mogao da izveze do kraja.

Kvalifikacije na Muđelu trajale su 25 minuta, a na njihov ishod uticale su žute zastave. One su isticane tri puta: zbog sletanja Feličea Jelminija u “hjundaiju”, Federika Paolina u “hondi” i Maura Gvastamakje, takođe u “hjundaiju”.

Najbrži krugovi postignuti u tim periodima brisani su, a među pilote koji su morali da uspore i prekinu obećavajuće napade na štopericu spada Karlota Fedeli. Ona je sa DSG “VW golfom” u konačnom poretku sedamnaesta, a šesta u DSG klasi.

Prvi sprint TCR Italija 2020. startuje danas u 18:40, traje 25 minuta + 1 krug.