Startuje TCR Rusija: Petnaest automobila na Smolensk ringu

Photo: Grigory Golyshev

Vreme je za start TCR šampionata Rusije: sezonu ovog vikenda otvara runda na Smolensk ringu.

Ekipa Lada sport Rosnjeft je za dolazeću kampanju prijavila svoj prošlogodišnji dvojac, šampiona Kirila Ladigina i Mihaila Mitjajeva, koji će voziti unapređene “veste sport”.

Treća “vesta” pripada debitantu Jegoru Fokinu, osvajaču S1600 junior titule u Ruskoj seriji kružnih trka 2020. (RSKG). Taj auto servisira A.M.G. motorsport.

Najveći suparnici pilota iz Toljatija sedeće u kokpitima “audija” i “hjundaija”.

Četvorostruki nacionalnii šampion i osvajač ETC kupa 2014. Dmitrij Bragin odustao je od “hjundaija i30 N” i vraća se na “audi RS 3 LMS”, s kojim je osvajao titule 2017, 2018. i 2019. Kao i dosad, trkač iz Kazanja vozi za Taif motorsport.

Lukoil rejsing je iz prošlogodišnje postave zadržao Ivana Lukaševiča i Andreja Maslenjikova i poverio im je dva “hjundaija”, dok je treće sedište u timu dobio pilot SMP rejsing programa, 25-godišnji Jegor Orudžev.

Orudžev je višestruki nacionalni karting šampion, vozio je dvolitarsku i 3,5-litarsku Formulu Reno, u kojoj je bio treći u generalnom 2016. Ima veliko iskustvo u trkama sportskih automobila, dok su mu turing sprintovi novina.

“Drago mi je što nastavljam karijeru u vrhunskoj kategoriji ruskih trka na krugu. Naročito je prijatno što nastupam u sastavu Lukoil rejsinga, jedne od najuspešnijih ekipa na krugu”, kazao je on. “Za mene je to novi izazov. Čudno je kada ste novajlija s 25 godina, ali su mi ovde svi aspekti novi: turing trke, prednji pogon, ruske staze, kontaktna borba kakvu nisam vodio od 2017. godine. Tu je i moćna i vrlo iskusna konkurencija. Neće biti lako, ali ja sam optimista i spreman sam za rad. S nestrpljenjem čekam prvu trku i zahvaljujem SMP rejsingu i Lukoilu na podršci.”

Aleksej Dudukalo

Orudžev će na raspolaganju imati “audi” s kojim je testirao u predsezoni, a koji je dosad vozio Aleksej Dudukalo. Dudukalo je bio najpoznaiji vozač Lukoil rejsing tima, a sada prelazi na administrativno-tehničke dužnosti u timu. Trkao se 21 sezonu i osvojio 11 šampionskih naslova, učestvovao je u WTCC i jednom izašao na podijum. Smatraju ga sposobnim trkačkim inženjerom zahvaljujući čijem su se znanju i iskustvu mnoge njegove kolege ubrzale. Ekipa ne isključuje mogućnost da on ponovo sedne za volan u slučaju potrebe.

U ambicioznije Hjundai vozače spada Grigorij Burlucki iz Karvil rejsinga. On je prošle godine četiri puta izašao na podijum, ali nijednom na njegov najviši stepenik.

Ajdar Nurijev, prvak Evrope u relikrosu, novajlija je u TCR Rusija. U nacionalnom šampionatu dosad je vozio u Nacionalnoj i Turing lajt klasi. Njegovo oružje je “audi RS 3 LMS”.

Debitant je i 21-godišnji Matvej Furažkin, šampion Evrope u autokrosu. U RSKG on vozi “audi RS 3 LMS” Karvil rejsinga. Nova imena su i Zahar Slucki (Karvil “hjundai”) i Jevgenij Mecker (Rumos “audi”).

TCR Rusija je najjača (Turing) klasa prvenstva Rusije na kružnim stazama. Za start sezone prijavljeno je 15 automobila TCR specifikacije i oni će sve svoje sesije u Smolensku voziti zajedno sa Superprodukcijskom klasom (tu spadaju modeli “lada granta”, “lada vesta”, “honda sivik, “subaru BRZ”, “VW široko”).

U Ruskoj seriji na krugu startuju i klase Turing lajt (automobili od 170 KS: “lada granta”, “hjundai solaris”, “VW polo”, “pežo 208, “ravon neksija R3”), S1600 (modeli domaće proizvodnje od 150 KS), Sportprototip CN, GT4 (“mercedes-AMG GT4”, “porše kajman”, “KTM X-Bow” i “BMW GT4”) i S1600 junior (otvorena samo za “VW polo”).

Smolensk ring je dugačak 3.357 metara, s najdužim (glavnim) pravcem od 586 metara. Staza ima 13 krivina, a maksimalna visinska razlika iznosi 10 metara.

Prošle godine su tu održane dve runde RSKG, obe bez prisustva publike. Isti režim važiće i ovog puta i trke se voze pred praznim tribinama.

TCR klasa vozi 20-minutni trening u subotu u 10:40. Kvalifikacije u dve faze zakazane su za 14:00 istog dana (sva vremena CET).

Prva nedeljna trka počinje u 10:45 letećim startom i traje 15 krugova. Drugi sprint vozi se istog dana od 15:15, kreće startom iz mesta i traje 18 krugova. Vremenska prognoza predviđa topao, ali kišovit vikend.

Trke se mogu pratiti na Jutjub kanalu SMP RSKG.