Stefanovski pokorio Valelungu, vodio od gašenja semafora do karirane zastave

Makedonski automobilista Igor Stefanovski stigao je do svoje prve pobede u TCR šampionatu Italije, i to ubedljivo, uz prednost od 9 sekundi u odnosu na prvog pratioca.

Stefanovski je ovog vikenda prvi put vozio na Valelungi, a “hjundai” mu je spremio lokalni tim PMA motorsport. Zahvaljujući inverziji prvih osam iz kvalifikacija, on je nasledio pol-poziciju za drugi sprint vikenda i u njemu je dominirao, vodeći od gašenja semafora do karirane zastave.

Igor se u dosadašnjim nastupima u TCR Italija dva puta izborio za mesto na pobedničkom postolju, ali mu je današnji rezultat doneo prvi izlazak na njegov najviši stepenik. Uz njega su na podijum izašli i tinejdžeri – vozači “hondi sivik”, Alesandro Đardeli i Jakopo Gvideti.

Na nedeljnom sprintu na Valelungi učestvovalo je 25 takmičara. Posle jučerašnjeg udarca u ogradu brzinom od 200 km/h, “kupra” Erika Skalvinija potpuno je razbijena i protagonista bitke za DSG titulu nije se pojavio na današnjem startu.

Stefanovski je s pol-pozicije krenuo dobro, a odličan start izveo je Gvideti, koji se s četvrtog mesta popeo na drugo. Već u početnom spletu krivina potkačile su se dve “kupre leon kompetision” Skuderije đirasole. Simone Pelegrineli je eliminisao iz igre timskog kolegu i šampiona serije Salvatorea Tavana, izbacivši ga u šljunak.

U prvom krugu trke Stefanovski je napravio danas jedinu i malu grešku. Ona ga je koštala kog metra prednosti i kratkog gubitka ritma, ali ne i pozicije i kasnije niko nije imao šanse da ga ugrozi.

Od drugog do šestog mesta sledili su ga Gvideti i Muđeli u “hondama”, Feliče Jelmini u “hjundaiju”, Đardeli u “hondi” i jučerašnji pobednik Erik Briljadori u “audiju”.

Đardeli nije gubio vreme i preoteo je Jelminiju četvrto mesto, a ovaj se već u drugom krugu okrenuo i ostao postavljen u pogrešnom smeru. Ne bi se reklo da je poguran, već da se našao na prljavoj strani piste i da je sam skrivio zaokret za 180 stepeni, posle kog je odustao.

Maleri vozača sposobnih za visoke plasmane, Tavana i Jelminija, raščistili su pozornicu njihovim rivalima za spektakularan okršaj za pozicije od druge do pete.

Kao najslabija karika delovao je trećeplasirani Muđeli, na koga su navalili Đardeli i Briljadori. Ovaj poslednji je bio i najnestrpljiviji: obišao je Đardelija i u istom potezu nasrnuo na Muđelija, ali ga je neiskusno udario u stranu i okrenuo. Briljadori se u tom manevru obrukao, a u isto vreme se izglupirala i njegova koleginica Frančeska Rafaele, koja je udarila “audi” Matea Polonija i tako završila nastup.

Muđeli je nekako nastavio trku kao deseti i vozio je do gumi defekta u 11. krugu, posle kog je ispravio krivinu i odustao.

Briljadori je morao u novi proboj s petog mesta. Ovog puta mu je na nišanu bio Pelegrinijev Target “hjundai” i nije mu trebalo dugo da ga ostavi za sobom. Dok su se juniori Gvideti i Đardeli žestoko borili za drugo mesto, nekih 5 sekundi iza Stefanovskog, BF motorsport “audi” počeo je da im se strelovito približava.

Đardeli je u 10. krugu uz kontakt savladao sestrinsku “hondu” MM motorsporta. U akciju je krenuo i Briljadori, ali se Gvideti držao na trećem mestu sve do pet minuta pre isteka predviđenog vremena. Tada je brzina “audija” na pravcu odlučila ovaj duel.

Na repu ove kolone vozio je Pelegrini, pretvorivši celu bitku u četvoromeč koji je Stefanovskom olakšao život i lišio ga bilo kakvog pritiska. Maksimalna Igorova prednost iznosila je preko 7 sekundi, s tim što je u poslednjim minutima blago spustio tempo jer više nije imao potrebe da forsira.

Gvideti je imao pune ruke posla da ostane bar četvrti i sačuva se od Pelegrinija. Ovaj je mestimično rizikovao i previše, ali ipak nije naškodio ni sebi, ni suparniku.

Još pre karirane zastave, zvaničnici su izrekli dve vremenske kazne: Đardeliju zbog udarca u Jelminija, a Briljadoriju jer je torpedovao Muđelija.

Stefanovski je posle 16 krugova prvi prošao kroz cilj, Đardelija ni vremenska penalizacija nije sprečila da završi drugi, samo mu je zaostatak povećala na 9.218 sekundi. Briljadorija je kazna, međutim, upropastila i zbacila ga je sa trećeg na deseto mesto.

Tako je treći stepenik podijuma ipak pripao Gvidetiju (+15.075), kog su na cilju ispratili Pelegrini i Karminati (obojica “hjundai”), te šestoplasirani Mikele Imberti u “kupri”, najbolje rangirani vozač u DSG kategoriji.

Preostale pozicije do desete popunili su novajlija Alesio Kajoli u FK2 “siviku”, Mauro Gvastamakja u “hjundaiju” i kažnjenjik Briljadori, danas isuviše agresivan za sopstveno dobro.

Sledeća, peta i pretposlednja runda TCR Italija 2020. biće održana na Nacionalnom autodromu Monca od 6. do 8. novembra.