Viktor Šapovalov je čovek godine u ruskom auto-sportu

Viktor Šapovalov, direktor ekipe Lada sport Rosnjeft, proglašen je za čoveka godine u automobilskom sportu u Rusiji i nagrada mu je uručena 11. aprila na prigodnoj svečanosti u Moskvi.

Panel sportskih novinara iz najveće zemlje na svetu dodelio je ovo priznanje šefu WTCC tima iz Toljatija za uspehe koje je Lada sport postigao prošle godine. Prve dve pobede u šampionatu ekipi je doneo Rob Haf na trkama u Pekingu i Makauu.

442618 16555050948_8e3590a5a9_zTakođe, Viktor Šapovalov je čovek koji je 2008. godine uveo Lada brend u Svetsko prvenstvo turing automobila. U prvoj sezoni „lade 110“ trkale su se za njegovu privatnu postavu pod nazivom Ruski medvedi, a među pilotima je bio i sam Šapovalov, koji je nastupio na osam od dvanaest rundi šapionata.

Fabrički tim Lada je postala 2009. i dosad je u tom svojstvu izvezla tri pune WTCC sezone. Višegodišnji napori i usavršavanje, praćeni promenama takmičarskih modela – od „lade 110“, preko „priore“ do „grante“ i aktuelne „veste“ – prošle sezone su urodili prvim pravim plodovima, a vizija Viktora Šapovalova konačno je ovenčana lovorima slave. Podrazumeva se da ekipa u 2015, sa „ladom vestom“ i podrškom nacionalnog naftnog giganta Rosnjefta, ima veće ambicije nego ikada pre.