Leb: Mehdi ima sve što mu je potrebno da se istakne

Ekipa Sebastijan Leb rejsing pozitivno je ocenila svoj i start Mehdija Benanija u ovogodišnjem Svetskom prvenstvu turing automobila. Dolazeća marokanska runda šampionata druga je po redu, a već predstavlja jedan od najvažnijih događaja sezone za tim iz Alzasa.

Ulična staza Mulaj El Hasan Benanijev je domaći teren. On u rodnu zemlju dolazi kao osvajač trke 2 u Argentini u Jokohama trofej kategoriji, kao trećeplasirani vozač u tom poretku, te sa jednim top-5 rezultatom u apsolutnom plasmanu. Razumljiva je Marokančeva želja da kod kuće da svoj maksimum.

U Argentini je primarna misija francuskog tima i vozača iz Feza bila upoznavanje za njih novog automobila. Postava Sebastijana Leba i Dominika Hajnca prvi put je u trkačkim uslovima u rukama imala „sitroen C-elize“, prikazane su performanse koje mnogo obećavaju i koje sada treba potvrditi u Marakešu. Na Termama su stečena određena iskustva, ali sada na scenu stupa novi faktor: trkajući se u bojama Maroka, Mehdi na svojim leđima nosi teret očekivanja čitave nacije.

AUTO - WTCC ARGENTINA 2015 AUTO - WTCC ARGENTINA 2015

„Iako je na rasporedu prilično rano u WTCC kalendaru, ovo je najvažnija trka sezone. Takmičiću se kod kuće i ceo Maroko se raduje tom događaju“, objašjava Mehdi. „WTCC je veliki sportski događaj u našoj zemlji. Znam da će me svi podržavati i nadati se da ću se boriti za dobre pozicije i za vođstvo u trci. U Maroku uvek vlada veliko uzbuđenje u vezi sa ovom trkom i to je u stvari jedina prilika u celoj sezoni kada iz kokpita mogu da čujem navijače! Atmosfera je posebna, zapravo jedinstvena, postoji čitav talas strasti i dobre energije koji može da me ponese. Želim da postignem najbolji mogući rezultat za Njegovo veličanstvo kralja Muhameda VI, za Marokance i moje partnere, da im svima zahvalim na podršci. Nemam prava da ih razočaram.“

U svetle momente Benanijevog argentinskog vikenda spadaju najbrži krug u Q1 segmentu kvalifikacija, kao i proboj sa 11. na 5. mesto u trci 2. Zaključak: Mehdi je bio konkurentan na Termama i sada i njemu i ekipi preostaje da iskoriste i unaprede ono što su u Južnoj Americi naučili.

„Generalno govoreći, manje je nepoznanica i zato sam opušteniji“, ističe Marokanac. „Na Termama smo shvatili skoro sve što je trebalo. Sad imamo potvrdu da možemo da ciljamo mesta u prvih 10, i više od toga. Još imamo mnogo da učimo i možemo da optimizujemo sve parametre, ali to je jako pozitivno jer znači da postoji i prostor za poboljšanja. Znam gde sam, znam kuda idem i imam predstavu dokle mogu da stignem. Stazu veoma dobro poznajem, teška je i ne toleriše nijednu grešku. Auto i ja moramo biti kao jedan, da uvek težimo limitu, do apsolutno poslednjeg milimetra. Kao i uvek, daću sto odsto sebe i ciljaću najviši plasman!“

Benani se na ulicama Marakeša trka od 2009, kada je WTCC prvi put došao na sever Afrike. Već u debitantskom nastupu zabeležio je pobedu u kategoriji nezavisnih učesnika. Prošle godine stigao je na cilj sedmi u trci 1, dok je u trci 2 ostao upamćen kao protagonista spektakularnog sudara sa Koronelom. U 2015. će moći da računa na kvalitete „sitroena C-elize“, automobila koji je 2014. u Maroku, u rukama vozača fabričkog Sitroen rejsinga, stigao do trostruke pobede u trci 1 i dvostruke u trci 2, i to na premijernom nastupu u Svetskom šampionatu.

AUTO - WTCC ARGENTINA 2015

„Marakeš je neobična staza, na kojoj se „sitroen C-elize“ dobro pokazao“, kaže Sebastijan Leb, direktor ekipe SLR i vozač fabričkog Sitroen rejsiga. „Auto mora da ima veliku maksimalnu brzinu i da se dobro ponaša pri kočenju, a sa „sitroenom“ je upravo to slučaj. Mehdi se dobro pokazao u Argentini i ubeđeni smo da može još bolje. Naš je cilj da uhvatimo zamah i sa operativnog stanovišta i u smislu rezultata. Mehdi i ekipa biće jako motivisani u Marakešu. Znamo šta Mehdiju znači da bude tamo, zato je cela ekipa odlučna da da sve od sebe. Mehdi ima sve što mu je potrebno da se istakne. Biće prilika koje će morati da ugrabi, ne praveći pri tom nikakve greške.“

Sebastijan Leb rejsing za celu sezonu prijavljuje „C-elize“ sa Mehdijem Benanijem, a operativnu podršku pruža automobilu koji zvanično pripada Sitroen rejsingu, a vozi ga Ma Ćinghua.