Motori „zakočili“ seate Kraft-Bambua u Šangaju

Kineski takmičarski vikend TCR serije stavio je ekipu Kraft-Bambu Lukoil na prilično teška iskušenja. S jedne strane – tehnički problemi koje su se ispoljili na dva njihova „seat leon rejsera“, s druge – kontakti i udesi u trkama. Posledično, rezultati su bili daleko od onih ostvarenih dve sedmice ranije na Sepangu, kada je ekipa osvojila dve trećine mesta na podijumima.

U kvalifikacijama se najbolje snašao Pepe Oriola, iako opterećen balastom od 20 kilograma. Španac je zabeležio peto vreme u Q2 i bio je najbrži od sve desetorice vozača „seata“. Sasvim drugačije su prošle njegove kolege Sergej Afanasjev i Đordi Žene. Zaglavili su se u Q1 sesiji krivicom neidentifikovanog problema s motorom, koji je njihove „leone“ lišavao velike maksimalne brzine neophodne u Šangaju. Na stazi sa preko kilometar dugačkim pravcem, Rus i Španac nisu imali šanse da prođu u Q2, već su zauzeli neočekivano niske pozicije 13 i 14, s kojih su i ušli u obe trke vikenda.

„Imamo neke male probleme s motorom“, potvrdio je Afanasjev u subotu, „ali u novoj seriji i sa novim automobilom takve stvari se dešavaju. Napredujemo korak po korak od prvog izlaska na staziu i siguran sam da ćemo se pokazati dobro u Evropi.“

Pepe Oriola (ESP) SEAT León Racer, Team Craft-Bamboo LUKOIL
U trci 1 Oriola je hitro startovao i došao do pozicije 2, ali ga je kontakt s Minihom usporio, a zatim primorao na odustajanje: krhotine su mu se zarile u gumu, karoserija je bila oštećena i već pri kraju prvog kruga mogao je samo da parkira auto.

Ženeov prodor kroz kolonu zaustavljen je duboko u zoni poena, kontaktom sa Gračevom, posle kojeg je Španac izgubio nekoliko mesta. Gračov je docnije kažnjen dodavanjem 30 sekundi na ukupno izvezeno vreme, što će Ženea i Afanasjeva popeti za po jedno mesto u konačnom plasmanu: prvi je završio kao 7, a drugi na poziciji 10. Ni jedan ni drugi nisu bili konkurentni, jer nisu rešeni problemi s motorom, koji su odnosili dragoceno vreme i pozicije tokom celog vikenda. Za stvarnu borbu s rivalima, ovoj dvojici vozača i dalje je nedostajala odgovarajuća krajnja brzina.

Sličan scenario ponovio se i u nedeljnom nastupu. Oriola je sjajno startovao, ali nije imao snage da ostane u igri za jedno od mesta koja vode na podijum. Španac je kroz cilj prošao četvrti, što je najbolji rezultat Kraft-Bambua tokom celog vikenda. Pepe se posle trke požalio na neefikasne kočnice, oslabijene verovatno zbog pregrevanja i prijavio je da je „leon“ #74 pred kraj trke počeo da podupravlja. „Moramo da poradimo na nekim stvarima kako bi nam auto bio stabilniji“, zaključio je.

56d4d36e4b372dc7791f2da136faaa66Afanasjev je bio zadovoljan borbama koje je vodio sve do 9. kruga, kada je primio Minihov udarac, posle čega mu je preostalo da vozi na ivici ulaska u bodove. Do poena ipak nije stigao i završio je trku kao jedanaesti. Žene se nadao da će prestići više konkurenata, ali mu je posle startnog skoka u plasmanu plan propao.

„Čim sam stigao na pravac, osetio sam da nešto nije u redu sa automobilom – iz kruga u krug sam gubio pozicije. Šasija je bila u redu, ali sam jedino mogao da se potrudim da ostanem u borbi i vozim što pažljivije. Osvojio sam jedan bod, ali to je mala nagrada za sav trud uložen ovog vikenda. Nadam se da ćemo se u Valensiji vratiti na mesto koje nam pripada“, kazao je razočarani Žene.

Kraft-Bambu Lukoil sada je treći u timskom poretku šampionata, ima 28 bodova manje od vodećeg Targeta i 20 poena manje od drugoplasiranog Vestkoust rejsinga. Najbolje ranigrani vozač tima je Pepe Oriola, na četvrtom mestu u generalnom, Đordi Žene je šesti, dok Sergej Afanasjev zauzima osmu poziciju.

richard coleman
I dalje u odlučnoj poteri za inauguralnom titulom TCR serije, ekipa se okreće španskoj rundi šampionata, koja se održava prvog vikenda maja na stazi Rikardo Tormo u Valensiji. Kraft-Bambu se u potpunosti oslanja na obećanje ljudi iz Seata da će slučaj s motorima biti detaljno istražen, a problem hitno rešen.

Zaključna reč pripada direktoru tima Ričardu Kolmenu: „Posle onako moćnog starta sezone u Maleziji, ovaj vikend nam je bio baš malerozan, ali je tim obavio izvanredan posao kad se uzme u obzir šta nas je snašlo s motorima automobila #88 i #99“,  Još je pomalo misteriozno šta se desilo, i dalje radimo na rešavanju problema, ali Seat sport je moćan partner i verujemo da će učiniti sve što mogu da pronađu rešenje za iduću trku u Valensiji.“