AMSS napravio prvi srpski električni automobil

Inženjeri AMSS Centra za motorna vozila (CMV) predstavili su prvi srpski električni automobil. Oni su uspeli da projekat završe za šest meseci, a ulaganja su iznosila nešto više od 20.000 evra.

Prototip još nije formalno pušten u saobraćaj, zato se još nalazi na poligonu, ali ovih dana je sertifikovan i može da se koristi. Njegove karakteristike, koje će zanimati svakog vozača, jesu: štedljiv je, kreće se bez goriva, drastično su mu izmenjene komande, ima drugačiji zvuk, ne zahteva skupe popravke i servise, a savršen je za gradsku vožnju.

elektroauto3 elektroauto4

Cilj i motiv inženjera AMSS CMV bio je, pre svega, da u najskorijoj budućnosti pripreme nekoliko vozila za potrebe AMSS Službe pomoći na putu. Na taj način bi svima usluga AMSS bila još pristupačnija i još bolja.

Za sada, s jednim punjenjem baterija ovaj električni automobil može da pređe do 150 kilometara, što je upola manje od američkog “Tesle”.

1 Comment

  1. Свака част, велики плус.
    Наравно да је ово велики искорак у развоју електричних аутомобила код нас у Србији. Надам се да ће цена бити приступачна кад и ако почне нека врста серијске производње или бар продаја по наруџбини.
    Сигуран сам да ће се још порадити на самој издржљивости батерија.
    И пре пар година је био покушај развоја електричног аутомобила (Југића), али не знам како се то завршило. То је рађено је на приватној основи.

Comments are closed.