Reno reže troškove da bi konsolidovao Svetsku seriju

Automobilski sport jedan je od osnovnih elemenata Renoove globalne strategije, a Svetska Reno serija jedan je od najboljih primera tog koncepta. Njene trke godišnje uživo vidi između 400.000 i pola miliona gledalaca, a zahvaljujući velikoj medijskoj zastupljenosti i pokrivenosti, ona spada u najznačajnije trkačke programe na svetu. Moto Reno serije bio je i ostaje: „brzo, besplatno i zabavno“.

Krizna vremena, međutim, i dalje traju, svetska ekonomija daleko je od blistavog stanja, što se odražava u svakom, pa i u Renoovom sportskom programu. Vozačima je teško da pronađu budžete koji bi ih doveli u vrhunska automobilska takmičenja, ekipe se trude da opstanu u uslovima redukovanih sponzorskih davanja. Kako bi održao svoju seriju, Reno je delovao čineći odnos troškova i performansi još privlačnijim za njene sadašnje i buduće učesnike. Odnos uloženog i dobijenog i dosad je bio jedna od najvećih prednosti Svetske serije, a na tom planu predviđena su dalja unapređenja.

FR_3.5 (3)Početkom 2014, Reno sport ustanovio je radnu grupu u koju su ušli i predstavnici timova Reno serije i njenih tehničkih partnera. Zajednički zadatak bio je izrada „akcionog plana“ za sezonu 2015.

U glavne odluke ove radne grupe spada produžetak radnog veka automobila Formule Reno 3.5 za još najmanje dve godine, do kraja sezone 2016. Podsećamo, dosadašnji životni ciklus bolida elitne dicipline Reno serije bio je uglavnom trogodišnji, a aktuelni bolid (treća generacija od osnivanja takmičenja) stupio je na scenu 2012. i, po nekadašnjim standardima, uskoro bi mu sledilo opsežno unapređenje ili zamena. Pošto uslovi za takvu operaciju nisu ni najmanje povoljni, sadašnja generacija moraće da posluži još.

FR_3.5 (4) FR_3.5Tokom prethodnih sezona, svih 13 ekipa Formule 3.5 nastupalo je sa po dva vozača i startne liste bile su popunjene do maksimalno predviđenog broja od 26 automobila. Ove godine, u jubilarnoj 10. sezoni postojanja Svetske serije, tim Karlin nije se pojavio ni na jednoj trci, iako je trebalo da bude celosezonski učesnik. Komtek je na trkačke vikende dovozio jedan auto, ali je preskočio kompletne runde u Spa i Moskvi. I.S.R. od starta sezone ima samo jednog vozača, a do Nirburgringa je tako funkcionisao i francuski Tek 1. Posledica: pad broja startera na 20 u Belgiji i Rusiji. Zvona su zazvonila na uzbunu…

Reno sport i njegovi partneri utvrdili su i tehničke izmene s ciljem povećanja održivosti takmičenja, redefinisali su cene rezervnih delova i odlučili da povećaju trajnost motora i menjača, kako bi produžili remontne intervale.

Dogovorene mere sniziće cenu takmičarske sezone u elitnoj Formuli Reno za najmanje 10%, a ušteda može da dostigne i 15-20%, zavisno od strukture troškova svake pojedinačne ekipe. Timovi su sve ove mere već uzeli u obzir kao parametar za pregovore sa vozačima zainteresovanim za angažman u sezoni 2015.

FR_3.5 (1)„Ekonomska osnova auto-sporta veoma je nestabilna. Na početku sezone, stvorili smo radnu grupu sa timovima Formule Reno. Zajedno smo odlučili da produžimo život sadašnje Formule Reno 3.5 za još dve sezone i produžili smo ugovore sa našim glavnim partnerima. Takođe smo odlučili da izvedemo veći broj poboljšanja na planu konkurentnosti, bilo putem sniženja troškova rezervnih delova, bilo kroz produženje životnog veka komponenti, a zahvaljujući sveobuhvatnom trudu naših inženjera i tehničkih partnera,“ objasnio je Patris Rati, predsednik Reno sport tehnologija.

„To će omogućiti timovima da smanje svoje troškove za najmanje 10%, a taj podatak su već znali pre nego što su počeli da pregovaraju sa vozačima za 2015. godinu. Zadovoljan sam ne samo rezultatima delovanja radne grupe, već i konstruktivnim i stvaralačkim duhom kojim je bila vođena. Sve je to doprinelo učvršćenju veze između Reno sporta i timova učesnika Reno serije. Pošto u 2015. uvodimo i Reno sport trofej kao novu kategoriju, spremili smo sve što je potrebno kako bismo osigrali sjajnu budućnost Svetske Reno serije,“ istakao je Rati.