Morbideli zadovoljan polusezonom

Prva polovina WTCC sezone 2014. okončana je u Moskvi, ali je vozačima i ekipama očigledno logičnije da bilanse svode u letnjoj pauzi, između poslednje evropske runde na Spa Frankoršampu i prve i jedine američke, na stazi Terme Rio Ondo.

Kada se u avgustu, posle duge letnje pauze, WTCC bude vratio u akciju, to će se dogoditi na domaćem terenu lidera vozačkog šampionata, Hosea Marije Lopesa. Pečitov „dolazak kući“ očekuje se sa ogromnim interesovanjem, takva atmosfera koristi šampionatu čiji su rezultati isuviše predvidljivi i u kojem su puleni Sitroen rejsinga u zbiru osvojili 12 od 13 održanih trka, praktično uništivši konkurenciju.

Jedini vozač koji je oteo pobedu Sitroenovim musketarima, makar samo jednu, bio je Đani Morbideli, bivši F1 trkač i višestruki šampion Superstars serije. Trijumfom u Mađarskoj, svojim prvim u Svetskom prvenstvu turing automobila, nije samo poremetio Sitroenov stopostotni pobednički skor, već je dao novu snagu Minih motorsportu, ali i poručio drugim ekipama da francuski protivnik jeste strahovito dominantan, ali nije i bezuslovno nepobediv.

601_MORBIDELLI

Svoj osvrt na polusezonu 2014. trkač iz Pezara počeo je pohvalama na račun ekipe za koju ove godine nastupa.

„Prošle su tri nedelje od poslednjih WTCC trka na Spa Frankoršampu, i, pošto smo već prešli polovinu sezone, mislim da mogu osnovano da kažem da je godinu mog povratka u svetski turing posebnom učinila izvanredna atmosfera koju smo odmah uspostavili u Minih motorsportu. Prijatno me je iznenadilo koliko je brzo veza među nama počela da se učvršćuje.“

„Sjajno je raditi rame uz rame s ljudima koji čine ovu ekipu, iznad svega sa Reneom Minihom, kome sam veoma na zahvalan na svemu što je učinio da bi omogućio našu saradnju u 2014. Isto važi za mog inženjera Čarlsa Hodža, ali i uopšte, svi čine da se ovde osećam kao kod kuće. U teškim trenucima izgradili smo još jače zajedništvo, ali morate računati na početne probleme kada, kao u našem slučaju, u poslednjem trenutku odlučite da učestvujete u programu ovako visokog nivoa“, podseća Morbideli.

130_MORBIDELLI 199_PODIUM_RACE_2

„U svakom slučaju, prvih sedam rundi su iza nas, imamo pobedu kojom se možemo ponositi, isto važi i za činjenicu da smo prvi prekinuli dominaciju Sitroena. Čak smo im oteli i pol poziciju, koja bi nam dala šansu da pokušamo da ih pobedimo još jednom, ali već znate da se, nažalost, subota u Austriji završila loše zahvaljujući izuzetno kontroverznoj kazni.“

„Kada bi iz nekog razloga ovo prvenstvo sutra bilo proglašeno završenim, mi bismo ipak imali razloga da budemo zadovoljni onim što smo uradili. Dolazeće trke, pre svega Argentina, biće burne. Nećemo imati vremena za test vožnje, a to znači da će i tokom ostatka sezone francuski automobili biti favoriti. Naš će cilj biti da ostvarimo još poneki dobar rezultat, neku poziciju među najboljima. Borićemo se da budemo najbolji od svih timova koji se trkaju u „ševroletima RML kruz“ koje je konstruisao Rej Malok“, poručio je Italijan.