Larini osvojio revijalnu trku Široko R-kupa u Moskvi

Spektakularna trkačka akcija i zvezde Formule 1, DTM-a, Le Mana, relija, ali i asovi raznih sportskih disciplina, zabavili su ljubitelje brzine na revijalnoj trci Folksvagenovog Široko R-kupa u Moskvi, u okviru programa DTM vikenda u Rusiji.

Petnaestoro vozača nastupilo je na Moskovskom autodromu, u pozivnoj trci održanoj pod pokroviteljstvom komapnije Gasprom. Posle 13 takmičarskih krugova, najbolji je bio Nikola Larini, koji je u “folksvagenu široko” od 235 KS s pogonom na metan kroz cilj prošao sa 2,7 sekunde prednosti u odnosu na Holanđanina Jana Lamersa i 4,7 sekundi ispred ljubimca domaće publike Mihaila Kozlovskog, fabričkog trkača Lada sport Lukoil tima u Svetskom šampionatu turing autombila.

Volkswagen Scirocco R-Cup - Moscow 2014
U revijalnoj trci učestvovali su i reli legenda Marku Alen, zvezda DTM-a, ITC-a i Le Mana Manuel Rojter, šampion u ski-skokovima i jedini osvajač sve četiri skakaonice Novogodišnje turneje Sven Hanavald, kao i nekadašnji golman Liverpula i Real Madrida Jerži Dudek. Od domaćih asova, osim Kozlovskog, startovali su i šampion Dakara u klasi kamiona Andrej Karginov, reli prvak Rusije Andrej Sevastjanov, WEC trkač Roman Rusinov i F3 pilot Nikita Zlobin.

Osvajač pol-pozicije Lamers nije dobro startovao, pa je izgubio vodeče mesto već na prvoj krivini. Međutim, Holanđanin je nastavio da se bori za podijum sa Larinijem, Kozlovskim i Rojterom. Sigurnosno vozilo intervenisalo je u četvrtom krugu, kada su se sudarili Sven Hanavald i Inesa Tuškanova, a taj udes je Nemca izbacilo iz trke. Rojter je doživeo istu sudbinu dva kruga kasnije, kada je morao da parkira svoj automobil posle kontakta sa mladim ruskim pilotom Viktorom Šajtarom.

vw-20140712-4631 vw-20140711-4550Pedesetogodišnji Nikola Larini osvojio je DTM titulu 1993. godine, vozeći “alfu 155”, a u razdoblju od 2005. do 2009. godine bio je fabrički pilot Ševroleta u Svetskom prvenstvu turing automobila. Italijan je startovao na 75 gran pri trka Formule 1 između 1987. i 1997. godine, a za volanom ferarija je u Imoli 1994. uspeo da se domogne i podijuma. Prošle godine je osvojio prvut trku VW Široko R-kupa u Hokenhajmu.

“Ovo je moja druga pobeda u Široko R-kupu i moj sin će biti veoma srećan kada bude video trofej. Trka je bila dobra, sa puno akcije na čelu kolone”, rekao je Larini posle pobede.
vw-20140712-4601 vw-20140711-4552
Manuel Rojter smatra se DTM legendom, ali je pobeđivao i u ITC-u, na Le Manu i 24 sata Nirburgringa. Ove godine je pruzeo poziciju mentora u Folksvagen “Široko R-kupu”.

“Voleo bih da sam završio na podijumu, ali me je, nažalost, mladi kolega zatvorio i izbacio iz trke. U svakom slučaju, gledaoci ne vole dosadne trke, a mi smo u Moskvi priredili dobar šou”, primetio je 52-godišnji Rojter.

Jan Lamers je još jedan slavni veteran u ovom takmičenju. On je u periodu od 1979. do 1992. izvezao 41 trku u Formuli 1, ali je još poznatiji po pobedama na Le Manu i Dejtoni.

“Nažalost, “zadremao” sam na startu, ali sam zatim uspeo da se vratim u borbu. Na kraju je Nikola ipak bio isuviše dobar. Kao i uvek, pričinjava mi veliko zadovoljstvo što sam se sreo sa starim kolegama i zadovoljan sam drugim mestom”, objasnio je 58-godišnji Lamers.
vw-20140711-4547 vw-20140712-4600
“Ovo je za mene bila domaća trka, a bio sam u Moskvi i sa WTCC-om nekoliko nedelja ranije. Razume se da bih najviše voleo da sam baš ovde pobedio, ali nije nikakva sramota biti treći, iza bivših vozača Formule 1 Larinija i Lamersa”, zaključio je Ladin WTCC vozač Mihail Kozlovski.

“Uživao sam u trkačkom vikendu u Moskvi. Trkanje sa legendama kakve su Lamers, Larini i Alen je bilo veliko iskustvo, bolje od VW Kastrol kupa u Poljskoj, Izvinjavam se što sam izgrebao auto, to je bila moja greška”, poručio je legendarni poljski golman Jerži Dudek.
vw-20140711-4545 vw-20140711-4546
“Ovo je bilo moje prvo iskustvo na kružnoj stazi. Ja sam navikao na Reli Dakar i na daleko težu mašineriju, kamion “kamaz”. Potrebno je dosta vremena da se naviknete na vožnju na slikovima, na mnogo manju težinu i da pronađete idealnu putanju na stazi. Međutim, ja sam se pristojno borio i bilo je veoma zabavno”,
kazao je Andrej Karginov, član posade tima Kamaz master.