Argentina čeka svoje heroje

Posle sedme i poslednje Evropske runde, WTCC karavan seli se preko Atlantika na trkački vikend u Argentini na stazi Terme Rio Ondo. Hosea Mariju Lopesa, trenutno vodećeg u šampionatu vozača, očekuje topla dobrodošlica argentinskih navijača.

Sebastijan Leb, koji je osam puta osvajao reli u Argentini, biće jedini vozač koji će moći da se meri po popularnosti sa Lopesom. Ivan Miler, koji je na Termama osvojio trku 1 prošle godine, mora da smanji zaostatak za vodećim Pečitom kako bi ostao u igri za titulu.

Za sve učesnika šampionata, vikend na ovoj stazi biće veoma poseban. Da bih se svatilo zašto, treba se vratiti godinu dana unazad kada je WTCC prvi put stigao u ovu orgomnu zemlju. Turing trke su u njoj veoma popularne i postoje tri nacionalne i profesionalne serije: SuperTC 2000, Turismo karetera i Top rejs.

bigm_780_PRESS CONF bigm_712_LOPEZ

Hosea Mariju Lopesa domaća publika smatra ikonom auto-sporta. On je 2013. učestovao na jednoj rundi Svetskog šampionata i to na svojoj domaćoj. I pored toga što je vozio nekonkurentan auto (BMW 320TC), pilot iz Kordobe pokazao se sjajno u trci 2.

Pečitov nastup zapao je za oko Iva Matona, direktora Sitroen rejsinga, a nekoliko sedmica posle toga, u potpunoj tajnosti Lopes je testirao “C-elize”. Njegov entuzijazam, brzina i tehničko znanje ubedili su Sitroen da mu poveri trkačko sedište za 2014.

Nepunu godinu kasnije, vozač Sitroena #37 vraća se na mesto gde je za njega počela WTCC avantura, i to kao lider šampionata od prvih izvezenih kvalifikacija u Marakešu. Sa pet pobeda u džepu, Lopes ima realne šanse da postane prvi argentinski svetski šampion još od 1957. kada je titulu u Formuli 1 osvojio veliki Huan Manuel Fanđo.

U šestonedeljnoj pauzi između Belgije i Agrentine tim je ovo vreme iskoristio da servisisra automobile pre nego što ih je poslao u Antverpen zajedno sa ostalom opremom. Sebastijan Leb učestvovao je na Gudvud festivalu brzine i na Klasik Le Manu a zatim je sa porodicom otišao na zasluženi odmor. Ivan Miler je poboljšavao fizičku kondiciju baveći se biciklizmom dok je Pečito prvi preleteo Atlantik, kako bi što više vremena proveo kod kuće.