Argentina: Tehnika štrajkuje, ali ne automobilska

Praćenje test sesije kojom je otvoren prvi ovogodišnji trkački WTCC vikend pokazalo se kao nemoguća misija. I ne samo nama, hiljadama kilometara daleko od poprišta akcije, već i novinarima koji su boravili na licu mesta. I oni su ostali bez TV slike, lajv tajminga i zvaničnih rezultata, pošto su zakazali svi kanali za njihovo emitovanje i praćenje. O tome u tekstu koji prenosimo opširno i oštro piše Štefan Cigler, izveštač Motorsport-Totala.

Sebastijan Leb postavio je prvo najbolje vreme u godini. Izgleda. Jer, to na licu mesta, na autodromu Terme Rio Ondo u Argentini, niko nije mogao da potvrdi. Razlog: na početku WTCC sezone 2015, s tehničke strane nije funkcionisalo gotovo ništa. Nije bilo TV slike, lajv tajming nije radio, a na rezultate se u medija centru uzaludno čekalo.

Ovaj medijski debakl posledica je i promene nekih važnih saradničkih struktura u WTCC mozaiku. Organizator je nedavno raskinuo saradnju sa dugogodišnjim zvaničnim meriocem vremena u Svetskom šampionatu, britanskom firmom MST, a ulogu je preuzeo francuski ITS hrono, ćerka-firma kompanije TAG-Hojer. Rezultat: na početku sezone ništa nije funkcionisalo.

_F1_3507 3896-811-dsc-7867
To važi i za novi zvanični WTCC sajt, koji je tek ove nedelje pušten u funkciju. Tamo je trebalo da bude ponuđen strim za pojedine sesije na početku trkačkog vikenda, ali je odgovarajući modul ostao zatamnjen. Stranica sa lajv tajmingom mogla je da se učita, ali nije pokazivala nikakav sadržaj. Uspešan start sezone ipak izgleda drugačije.

Nisu se mnogo bolje proveli ni vozači i njihovi timovi. Pošto zvanično merenje vremena nije funkcionisalo, niko nije imao pregled situacije, nije znao gde se ko nalazi, niti se znalo koliko je još uopšte ostalo da se vozi. I startno/ciljni i semafor na izlazu iz boksa pokazivali su zeleno i po isteku predviđenih pola sata sesije. Dodajmo tome i vlažnu stazu na početku sesije, pa je test sesija na prvoj WTCC rundi dala zaista samo oskudne naznake o odnosu snaga među takmičrarima.