Terme Rio Ondo, trening 1: Lopes najbrži, Monteiro prvi pratilac

Najbolje vreme na prvom subotnjem treningu u Argentini postigao je aktuelni svetski prvak Hose Marija Lopes u „sitroenu“, sesiju je kao prvi pratilac završio Tijago Monteiro u „hondi“, dok je treći rezultat prepodneva postigao Mehdi Benani, takođe u „sitroenu“.

Voženo je po sunčanom vremenu, ali je staza mestimično bila ponovo vlažna, pa je trening iskorišćen za sakupljanje podataka i upoznavanje uslova, a ne za postizanje vremena koja bi se približila prošlogodišnjim. Situacija donekle slična onoj od petka – Leb je svoj jučerašnji najbrži test krug opisao kao posledicu vlažne piste i promenljivog prianjanja, uslova u kojima je on „obično brz“, ali je podvukao da taj rezultat još ništa ne znači.

Kako je tabela na kraju treninga 1 pokazala, glavne uloge u prvoj današnjoj polučasovnoj sesiji igrali su vozači Sitroena i Honde. Lopes se rano popeo na vrh i odatle ga do karirane zastave niko nije pomerio, dok su se na poziciji 2 izređali Monteiro, Leb i Benani, da bi to mesto u završnici ipak pripalo Portugalcu. Tijago je od Lopesa bio sporiji samo 0,465 sekundi.

_F2_3728 _F2_3786Jedini incident na sesiji dogodio se kada je Koronelu pukla prednja leva guma. Na povratku u boks, Holanđanin se nakratko zaustavio na stazi, zato je u 10. minutu istaknuta crvena zastava, međutim prekid nije dugo trajao.

Najbrži vozač Lade bio je Rob Haf, koji se u jednom trenutku našao na poziciji 5, ali je do kraja pao na poštovanja ipak vredno 7. mesto. Prvi predstavnik „ševroleta“ – i jedini u prvih 10 – bio je Tom Čilton, njegov konačni plasman bila je pozicija 8.

_F2_3737 _F2_3791Dušan Borković, jedini srpski vozač u Svetskom šampionatu turing automobila, zauzeo je 9. mesto, ispred Mađara Norberta Mihelisa.

U konačnom ishodu, u prvih deset nalazi se zanimljiva mešavina: 4 „sitroena“, 4 „honde“ i po jedna „lada“ i „ševrolet“.

„Uslovi su teški, ali bolji nego juče. Staza je i dalje pomalo vlažna na nekim mestima. Još smo tri ili četiri sekunde sporiji nego prošle godine, i vrućina igra ulogu, pa ne verujem da ćemo poboljšati vremena iz 2014. Na ovom treningu izveli smo neke izmene na automobilu i prošli smo kroz sve što smo planirali“, izjavio je Lopes posle treninga.

Monteiro je istakao da dosad prikazano nije bio ni njegov, ni maksimum „sivika“: „Iz automobila se može izvući još, a i ja imam nešto u rezervi. Možemo se i moramo poboljšati u svim detaljima, ne posmatramo mnogo vremena, ali ja sam svakako zadovoljan što je ovako počelo. U kvalifikacijama treba da bude toplije i suvo, dakle, uslovi će se ponovo promeniti.“

Copy of untitled