Askona: Druga trka na Spa mi je bila veliki izazov, driftovao sam sve vreme

Iako je preskočio jednu rundu TCR Evropa, Mikel Askona je posle vikenda na Spa-Frankoršampu uspeo da povede u generalnom plasmanu ove serije.

On je dva puta trijumfovao u Belgiji, iako nije briljirao u kvalifikacijama, a na stazi je u oba sprinta bio nadmoćan i neuhvatljiv.

“Volim Spa, zbog čestih kiša i promeniljivih uslova za vožnju. U drugoj trci su moji inženjeri doneli pravu odluku, da napred stavimo slikove, a pozadi gume za kišu. Ipak, pred kraj trke smo videli da je Homola bio mnogo brži od mene na sva četiri slika. Srećom, u srednjem delu sprinta sam napravio dobru razliku, iako je staza u to vreme bila svuda gotovo suva, osim na prvoj krivini. Trka mi je bila veliki izazov, jer sam driftovao sve vreme. U toj kombinaciji guma, morate da okrećete volan levo, ako hoćete desno i obrnuto. Dvostruka pobeda je dobra za šampionat, ali ne smem da se opuštam , jer može da se desi da ponovo preskočim neki vikend”, ispričao je Askona.

Najveće iznenađenje priredio je Mato Homola, koji je prvo u kvalifikacijama osvojio treće mesto, a onda u drugoj trci da se probije i skoro stigne vodećeg Askonu.

“Jesam srećan, ali jedan deo mene ipak žali za tim što nisam pobedio, jer sam imao bolji izbor guma. Osvojio sam dosta dragocenih poena, posebno kad se uzme u obzir koliko smo se mučili u prvom delu sezone. Rezultat je još i značajniji jer smo u subotu napravili glupu grešku i sigurno izgubili još jedan dobar rezultat. Na početku sam video da je na Le Kombu zaista suvo, mislio sam da će vožnja na slikovima biti u redu. Ipak, nije bilo baš tako jednostavno i izgubio sam nekoliko pozicija. Posle sam se potrudio da vozim pametno i ne rizikujem previše”, kazao je Homola.

Tedi Klere je odlično ušao u trku, ali nije mogao da otprati Askonu i Homolu, pa je treći stepenik podijuma bio sve što je izvukao iz druge trke na Spa.

“Uvek je komplikovano kad kiša počne kad smo već na startnoj rešetki. Mi smo se odlučili za kombinaciju pneumatika, a kad sam video da Gavrilov ispred mene ima sve četiri kišne gume, znao sam da mu neće biti lako i uskoro sam ga video kako skreće u boks. Mikel je bio bio brži, nisam hteo mnogo da se borim jer nisam želeo da izgubim mnogo. Na kraju nisam uspeo da zadržim Homolu, jer je bio na slikovima, trudio sam se, ali nije bilo moguće, a morao sam da brinem i o gumama. Ipak, zadovoljan sam trećim mestom, svašta je moguće do kraja sezone”, dodao je Klere.

Sledeći vikend TCR Evropa planiran je za prvi vikend septembra na Nirburgringu.