Barikelo prvak Brazilskog V8 stok šampionata!

Slavni trkač Rubens Barikelo osvojio je Brazilski šampionat V8 stok automobila 2014. u svojoj drugoj punoj sezoni u ovom takmičenju.

Rubinju je za prvu titulu u renomiranoj nacionalnoj seriji bilo dovoljno da se na finalnoj trci sezone, voženoj u nedelju na autodromu Kuritiba, nađe u prva četiri. Startujući sa pol pozicije, on je kroz cilj prošao kao trećeplasirani, čime je obezbedio krunu ispred konkurenta Atile Abreua.

Barikelo je krajem 2011. okončao karijeru F1 vozača. Ona je trajala rekordnih 19 godina, tokom kojih je dva puta bio viceprvak sveta, zabeležio 322 starta i osvojio 11 gran prija. Sezonu 2012. proveo je u Indikaru, a V8 stok šampionat mu je prošle godine postao novi takmičarski dom.

f1003
Brazilsko V8 prvenstvo je ove sezone imalo 12 rundi, vožena je ukupno 21 trka, a bivši pilot Ferarija u Formuli 1 trijumfovao je dva puta, četiri puta je završavao na drugom mestu, jednom bio treći, u tri navrata četvrti. Automobil u kojem je 42-godišnji trkač iz Sao Paula osvojio šampionat nosi siluetu modela „ševrolet sonik“ („ševrolet aveo“).

Ova titula je prvi naslov Rubensa Barikela od 1991. godine, kada je bio prvak Britanske Formule 3. Ujedno, to mu je prvi šampionat koji je osvojio u rodnom Brazilu.

U Rubensove konkurente u nacionalnoj stok seriji spadaju drugi poznati bivši F1 vozači, kao što su Lučano Burti, Antonio Piconija i Rikardo Zonta, kao i brojne zvezde turing i stok trka poput Karlosa Kake Buena i Maksa Vilsona.