Barselona daje novog kralja Seat leon Evrokupa

Nema boljeg mesta za veliko finale sezone Seat leon Evrokupa od Barselone i staze Katalunja. I nema boljeg zapleta pred završnu rundu monomarka serije španskog proizvođača od ovog koji se bukvalno posrećio organizatorima takmičenja.

Posle šest rundi (Pol Rikar, Eštoril, Silverston, Red bul ring, Nirburgring, Monca) i dvanaest izvezenih trka, u generalnom plasmanu vodi Katalonac Pol Rosel, sa 72 boda. Drugo mesto zauzima Norvežanin Stijan Paulsen, koji je takođe osvojio 72 poena, ali s jednom pobedom manje. Borba za titulu je zapravo tromeč, pošto matematičke šanse ima i trećeplasirani Mikel Askona, čiji zaostatak za najuspešnijima iznosi od 17 poena.

Na Katalunji je u igri ostalo još najviše 23 boda – po 10 za svaku osvojenu trku i 3 za pol poziciju.

rosell2 paulsen
U pobednike trka Evrokupa ove sezone su se upisala osmorica takmičara. Pored trojice pretendenata na titulu, među njima su bili i Fran Rueda, Džonatan Koker, Loris Hezemans, Aleksander Morgan i Tibo Murg.

Branilac naslova u Evrokupu, Rosel je trijumfovao tri puta, u dva navrata je stizao na cilj drugi i tri puta kao treći.

Paulsen je prošle godine završio kao peti u generalnom. U 2015. je zabeležio dve pol pozicije, dve pobede, dva druga i dva treća mesta.

seat1
Za učešće na sedmoj i poslednjoj rundi Seat leon Evrokupa 2015. prijavljeno je 33 takmičara. U akciji treba da se nađe srpski Lein rejsing, sa svojim vozačima Mladenom Lalušićem i Dejanom Bulatovićem.

Među starterima se nalazi trkač B3 rejsinga Atila Taši. To je momak bez čijeg automobila Dušan Borković na Perguzi ne bi osvojio naslov u ETC kupu. Mađarski tim je kao rezervno vozilo na Siciliju poneo i Tašijev “leon rejser”, i on je u ulozi donora delova spasao ETCC kampanju srpskog takmičara posle dramatičnog udesa u italijanskoj prvoj trci.

Na Katalunji u Evrokupu debituje tajlandski vozač Munkong Turbo Satijentirakul, koji se prošle nedelje istakao dobrim rezultatima u TCR Aziskoj i Internacionalnoj seriji na Buriramu. Njegov dolazak u Barselonu pokazuje koliko je kratak put između Evrokupa i TCR serije (i obratno).

Munkong Sathienthirakul (THA) SEAT León, Craft-Bamboo Racing 2015-2015 Buriram Race1---80 Munkong Sathienthirakul_175Autodrom Katalunja dugačak je 4.655 metara, ima 16 krivina, devet desnih i sedam levih, i važi za jednu od tehnički najzahtevnijih staza uopšte. Takmičarski program počinje u petak, 30. oktobra, kada su na programu polučasovni treninzi, prvi u 10:50, drugi u 15:20 sati.

Kvalifikacije se voze u subotu, 31. oktobra, s početkom u 9:45 sati, a istog dana u 14:00 časova startuje prva trka od 14 krugova. Druga sprint vožnja podjednake distance zakazana je za nedelju u podne i verovatno će na njoj i pasti konačna odluka o osvajaču ovogodišnjeg Seat leon Evrokupa.

Seat leon Evrokup 2015, generalni plasman posle 12 od 14 trka:
1. Pol Rosel (ESP) 72 poena
2. Stijan Paulsen (NOR) 72
3. Mikel Askona (ESP) 55
4. Žilijen Briše (FRA) 43
5. Đordi Oriola (ESP) 37
6. Aleksander Morgan (GBR) 36
7. Mario Dablander (AUT) 35
8. Fran Rueda (ESP) 34
9. Šejn Entoni Vilijams (SAF) 24
10. Lusil Siprijano (FRA) 19 (vodeća u Trofeju za dame*)

BARCELONA Entry list SEAT León Eurocup 2015