Ciljevi Lada sporta: Od plasmana u top 5 do pobede

Tim Lada sport Rosnjeft smatra da je, na putu transformacije “veste” u redovno pobedničku napravu i stabilnog pretendenta na titulu u 2016, tokom azijskih WTCC rundi ulovio pravi zamah i započeo pozitivan trend. Na toj osnovi ekipa gradi nadu da može biti još uspešnija na jedanaestoj i pretposlednjoj rundi Svetskog turing šampionata na Međunarodnom autodromu Čang u tajlandskoj oblasti Buriram, prvoj trkačkoj pisti te zemlje koja ima FIA rang 1.

Delo Hermana Tilkea, autodrom Čang udaljen je 400 kilometara od Bangkoka i jedna je od pet novih staza na WTCC kalendaru 2015. Pravo takmičarsko iskustvo na njemu u realnom svetu imaju samo Kamposovi trkači, stalni vozač Igo Valente i gostujući pilot španskog tima Tajlanđanin Tin Sritraj.

Pista je ultramoderna, funkcioniše od prošle godine, ima 4.554 metra i 12 krivina, a posebno zanimljiva mesta su pravac posle krivine 1, dug ceo kilometar, kao i pojedini zavoji koji se voze punim gasom. U Lada sportu smatraju da adaptacija na novu stazu vozačima neće biti nikakav problem, ali da bi privikavanje na toplu i vlažnu klimu moglo da bude najkompleksniji zadatak predstojećeg vikenda.

21670579200_67108427eb_z
U dosadašnjem toku azijske WTCC turneje Rob Haf je na Motegiju stigao do trećeg stepenika podijuma, a on i njegov holandski kolega zabeležili su još dva top 5 plasmana u Šangaju. Postava iz Toljatija nada se da se na Buriramu može postići još više, pa bi se njeni ciljevi smestili u raspon između finiša u prvih pet, finiša na podijumu i pobede. I Nikola Lapjer već je osvajao bodove u svojoj još uvek kratkoj turing karijeri, a u trećem nastupu u Ladinim bojama Francuz ih želi još.

“Izgleda kao da je večnost prošla otkako smo bili u Šangaju, na prethodnoj WTCC rundi i drago mi je što se vraćam za volan”, rekao je Rob Haf, tradicionalno najveća uzdanica Lada sporta. “Kao i niz drugih vozača, iskoristio sam pauzu da provedem neko vreme pre trke na odmoru na Tajlandu. To je divna zemlja, a Buriram deluje kao sjajan nov kompleks, u kom ima i tehničkih i vrlo brzih sekcija, pa je u najavi zanimljiv izazov. Izvanredno je što je profesionalna staza ovako visokog nivoa izgrađena na Tajlandu, to će pomoći promociju auto-sporta u toj zemlji i povećati broj WTCC navijača u Aziji.”

huff, lapierre, catsburgSve ubedljiviji u ulozi turing vozača – ako se zanemare startovi – Niki Katsburg dao je svoje viđenje mesta na kojem WTCC premijerno nastupa: “Prvi put sam na Tajlandu. Mislim da će biti jako vruće i to će biti iskušenje za nas vozače, ali mislim da će staza odgovarati “vesti” jer izgleda da je prilično brza, a mi smo po brzini obično dobri. Takođe, ona pruža obilje mogućnosti za preticanja, a mislim da će u srednjem sektoru “lada” biti moćnija od suparničkih automobila. Za Buriram sam se pripremao na simulatoru i posle relativno solidnih performansi u Šangaju radujem se trkama koje dolaze.”

Poput timskih kolega, ni Nikola Lapjer nikada se ranije nije trkao na Tajlandu. Njegova očekivanja od Ladinog nastupa na Buriramu poklapaju se s Katsburgovim: “Na Tajlandu sam bio nekoliko puta, ali samo zbog odmora… Trke su druga stvar. Izgleda da je staza Buriram uzbudljiva, brza i izazovna. Gledao sam onbord snimke, posmatrao telemetriju i jedva čekam da i sam stupim u akciju. Očekujem mnogo preticanja jer postoji dugačak pravac i prilično sam siguran da će staza odgovarati “vesti”. Međutim, ovde je izuzetno vruće, mi na te temperature nismo navikli, izazov je veliki i ja sam puno trenirao da budem spreman za ovu trku.”