Benani, Čilton i Demustije voze MAC3 za Sitroen u Kataru

Sitroen rejsing doneo je pomalo neočekivanu odluku da u Kataru ne izađe na timski sprint sa fabričkim automobilima i vozačima.

MAC3 nastup prepušten je privatnoj ekipi Sebastijan Leb rejsing, pa će boje i čast francuskog proizvođača braniti Mehdi Benani, Tom Čilton i Gregoar Demustije.

Tokom čitave sezone Sitroen je za ovu disciplinu “pozajmljivao” po jedan SLR “C-elize”, jer ona zahteva po tri automobila za svaki start. Tako su Lopesu i Mileru asistirali Benani ili Čilton, dok Demustije dosad nije vozio timski sprint i na Losailu će debitovati u ovom takmičarskom formatu.

Honda i Lada su u 2016. uvek imali po tri fabrička automobila u MAC3, i to uvek s istim vozačima, dok Volvo izostaje iz borbe sa štopericom jer je u šampionat doveo samo dva vozila. Ševrolet je prisutan sa tri “kruza”, ali u timskom sprintu ne učestvuje, pošto nije prijavljen kao učesnik šampionata proizvođača.

03 CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race at Motegi from September 2 to 4  Japan - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI
Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Sitroen rejsing će u Dohi u vatru ubaciti privatne “C-elizee” kako bi se Sebastijan Leb rejsingu zahvalio na osvojenim bodovima koji su pomogli kući iz Versaja da osvoji i treći vezani proizvođački naslov.

Hose Marija Lopes i Ivan Miler prvi put će se naći u ulozi posmatrača timskog sprinta, a jedna obaveza manje pomoći će im da se smirenije pripreme za otvarajuću trku, čiji je start zakazan pet i po sati posle MAC3.

Iako je odluka o proizvođačkoj tituli već pala, ubedljivo u korist francuske marke, Sitroen neće uspeti da bude neprikosnoven i u timskom sprintu, jer dosad ima pet pobeda u disciplini, Honda šest (i otvoren put do novih 10 poena u Kataru), dok Lada nijednom nije bila najbolja.