Benani dovezao „sivik“ do vrha!

Prvu pobedu Hondi u Svetskom šampionatu turing automobila 2015, prvi trijumf „siviku“ TC1 specifikacija doneo je – Mehdi Benani!

Vodeći od pol pozicije do karirane zastave u trci 2 na Međunarodnom autodromu Šangaj, on je ubeležio svoju prvu WTCC pobedu, u isto vreme postavši prvi Marokanac, Afrikanac i Arapin koji je osvojio trku FIA Svetskog turing prvenstva.

Hondino trkačko popodne ulepšali su Tijago Monteiro, prošavši kroz cilj drugi, i Norbert Mihelis, koji je u trci 2 zauzeo četvrtu poziciju.
2014_wtcc_shanghai_1281 450_BENNANIKljuč Mehdijeve pobede bio je start sa pol pozicije, obezbeđen osvajanjem 10. mesta na jučerašnjim kvalifikacijama. Njegov plan bio je da startuje bez greške i u prvih nekoliko krugova vozi što je brže moguće. Zamisao je uspela – do kraja prvog kruga, Marokanac je pobegao Monteiru na 2,1 sekundu,  dok je Tarkvini bio treći, zahvaljujući odličnom startu svih „sivika“.

U 5. krugu, Benani je Tijagu odmakao već više od 4 sekunde, Tarkvini je odustao, a Mihelis je vodio borbu sa Lebom i liderom šampionata, Lopesom. Mehdi je održao koncentraciju i ritam tokom svih 14 krugova trke, stekao dovoljnu prednost i kraj karirane zastave prošao je uverljive 2,5 sekunde ispred sestrinskog „sivika“ Tijaga Monteira.

237_BENNANI 2014_wtcc_shanghai_1549Benanija su po izlasku iz automobila potpuno savladale emocije. Radost je podelio sa članovima porodice i ljudima iz Protim rejsinga, ali i sa ostalim pripadnicima WTCC bratstva, jer je Mehdijeva pobeda jedna od onih koju su pozdravili i suparnici.

„Osećaj je fantastičan – možda sanjam,“ jedva je izgovorio Benani, zagrcnut suzama radosnicama. „Pobeđivanje je nešto tako posebno, o njemu sam razmišljao već godinama. Zahvaljujem Njegovom veličanstvu kralju Maroka što je ovo omogućio, što me je stavio među najbolje vozače u Svetskom šampionatu. Želim da se zahvalim i porodici na potpunoj podršci, Hondi, J.A.S. motorsportu i, naravno, mom Protim rejsingu i šefu Valmiru Prezenciniju. Od starta do cilja dao sam 100% sebe i ovo je nešto predivno.“

Minuti su bili potrebni da isceđeni trkač iz Benani dođe do daha i popne se na najviši stepenik podijuma. Marokanska zastava prvi put se zavijorila, a himna severnoafričke kraljevine prvi put je intonirana u čast pobede u jednoj WTCC trci. Bilo je to i prvo slavlje za italijanski Protim otkako je ekipa iz Toskane postala Hondin klijent, ujedno i prvo u apsolutnoj konkurenciji u Svetskom šampionatu turing automobila. 2014_wtcc_shanghai_1242 2014_wtcc_shanghai_1108Jedno peto i jedno četvrto mesto, oba izborena u iscrpljujućim duelima, sjajan su bilans Norberta Mihelisa i njegovog „sivika“ Zenge motorsporta. Srećan zbog prve pobede Honde, Mađar je istakao da se za nju radilo timski i da tu ima i njegovog doprinosa. „Ponosan sam na svoj rezultat ovde,“ kazao je Norbi. „Dao sam sve od sebe da pomognem svojim kolegama iz Honde na čelu kolone, jer to je bio plan u trci 2 – da pomognem da se izgradi rastojanje između „sivika“ i konkurenata.“

Drugo mesto u trci 2 Monteiru je donelo lep rezultat na završetku vikenda punog iskušenja. U trci 1 Portugalac je prošao kroz cilj sedmi, ispred njega završili su Mihelis (peti) i Tarkvini (šesti), dok je kasniji slavljenik Benani stigao do 10. mesta, i to maksimalno čuvajući auto za svoj pretpostavljeni čas slave.

443_MONTEIRO 2014_wtcc_shanghai_1395„U trci 1 vodio sam veliku bitku s Lebom, gume su se brzo trošile i bio sam apsolutno na limitu,“ objasnio je Tijago. „Pobeda u trci 2 dokazala je da radimo zajedno s privatnim vozačima i da oni imaju iste automobile kao i mi u fabričkoj ekipi. Srećan sam zbog Mehdija i Honde, nastavićemo da se borimo u trkama koje dolaze,“ poručio je on.

Direktor J.A.S. motorsporta ocenio je ovaj trijumf kao značajan i za Hondu i za klijentske ekipe. „Šteta što je Gabrijele imao problem sa servoupravljačem, inače smo (u trci 2) mogli da imamo tri vozača na podijumu,“ primetio je Italijan i pohvalio napore personala ekipe. „Dokazali smo da u trci 2 imamo pravi tempo. Poslednjih nedelja i meseci svi u fabrici su se mnogo trudili i ova pobeda dobrodošla je za moral celog našeg ljudstva.“

A Daisuke Horiuči, šef razvoja u WTCC projektu, upozorio je sve rivale: „Ova pobeda dokazala je da imamo snage. Pošto smo unapredili auto za Peking, Šangaj je bio sledeći korak i sada nameravamo da izvedemo još jedan, na Suzuki.“
0_a5284_b93413cc_XXL 0_a58bb_a3dacfde_XXL
Sjajan dan Honde – a takvi joj postaju običaj na Međunarodnom autodromu Šangaj – uveličala je prva pobeda „sivika“ u trci Kineskog šampionata turing automobila (CCTC). Za razliku od TC1 „sivika“, koji je hečbek, model za CCTC je limuzinska varijanta s 1.6T motorom, a njega je takođe izradio J.A.S. motorsport.