Sitroen: Došli da uče, završili s titulom!

Sitroen rejsing postigao je veličanstvenu četvorostruku pobedu na trci 1 Svetskog prvenstva turing automobila u Šangaju u poretku Lopes-Ma-Miler-Leb i tako stekao proizvođačku WTCC krunu dve runde pre završetka sezone. Posle osam WRC naslova i pet kros-kantri svetskih kupova, francuski proizvođač stigao je do prve međunarodne titule na kružnim stazama. Istovremeno, Hose Marija Lopes načinio je ogroman korak ka vozačkom naslovu prvaka, koji može da osvoji već krajem oktobra na Suzuki.

Smestivši sve svoje automobile u prvih pet startnih pozicija, Sitroen rejsing ostavio je moćan utisak već u subotnjim kvalifikacijama, a posebnu podršku navijača imao je lokalni heroj Ma Ćinghu, koji je u trci 1 pošao iz prvog reda.

Kad su se svetla pogasila, Hose Marija Lopes poveo je kolonu ispred kineskog kolege i Ivana Milera. Sebastijan Leb je startovao sa pete pozicije, ali je na kraju prvog kruga pao na sedmo mesto. Ma je na domaćoj stazi izgledao borbeno i držao je Pečita pod pritiskom. Iako je nekoliko puta zablokirao kočnice, Argentinac je ostao na čelnoj poziciji, mada nije uspeo da napravi značajniju prednost.

U međuvremenu, Sebastijan Leb je izveo spektakularan povratak. Nisu mu odoleli prvo Monteiro, zatim Tarkvini, konačno ni Mihelis. Tako je već na polovini trke Sitroen imao prvo, drugo, treće i četvrto mesto.

Kvartet “c-elizea” napravio je formaciju za prolazak pored karirane zastave i ovekovečenje istorijskog trenutka za brend. Lopes. Ma, Miler i Leb obezbedili su dovoljno bodova za proizvođačku titulu četiri trke pre kraja šampionata.

bigm_720_LOPEZ

Vreme za slavlje bilo je ograničeno, pošto je trka 2 startovala kroz svega dvadesetak minuta. Zahvaljući inverznom rasporedu, Leb je bio najbolje plasirani Sitroenov vozač, pošao je iz trećeg reda. U prvih nekoliko krivina, Miler se približio višestrukom reli šampionu, a kada je Seb pokušao da obiđe Valentea, Miler je iskoristio situaciju i prestigao ga.

Želeći da vrati izgubljeno, Leb je nenamerno udario u Milera i ovaj je zbog loma zadnjeg desnog točka bio prinuđen da odustane. Lopes se, kao i obično, rapidno peo u plasmanu i uspeo je da relativno brzo stigne do trećeg mesta. To mu je bio i konačni plasman, kojim je obezbedio dragocene poene za šampionat vozača. Leb je trku 2 završio kao četvrti, ali je kasnije kažnjen sa 30 sekundi zbog sudara sa Milerom, pa je konačni rezultat vozača “C-elizea” #9 bilo 12. mesto. Ma Ćinghua je završio peti, posle dobrih borbi sa Mihelisom i Koronelom.

“Sitroen je veoma ponosan na ove pobede i svetsku titulu. Profesionalizam, energija i strast našeg tima doveli su nas dalje nego što smo mogli da sanjamo. Sebi smo zadali zadatak da prve godine upoznamo trkačku seriju, a na kraju, to je bila godina pobede! Želim da se zahvalim čitavom timu, svima koji su pomogli da se Sitroen nađe tamo gde pripada: na prvom mestu! Osvajanje titule u Šangaju, pred svim ovim navijačima, na ovako popularnoj trci, savršen je scenario. Kina je naše najveće tržište, ovde se proda svaki četvrti Sitroen”, rekao je posle osvajanja konstruktorske titule Žilijen Montarnal, Sitroenov direktor za marketing, komunikacije i auto-sport.

bigm_705_MA_QING_HUA

“Sezona još nije gotova, ali mislim da već sada sa sigurnošću možemo reći da je ovo bila sjajna godina. Nama je ona zapravo počela pre 18 meseci, kad smo počeli da radimo na ovom projektu. Bilo u tehničkom centru u Versaju ili na stazi, ceo tim je potrošio mnogo energije kako bi osigurao da budemo spremni za početak prvenstva. Sa dobro projektovanim automobilom i fantastičnim vozačima, ostvarili smo izuzetne rezultate. Posebno želim da se zahvalim Ivanu Mileru na učešću u našem projektu. Bilo je veoma dirljivo postići četvorostruku pobedu u Kini, i videti Maa na podijumu”, izjavio je Iv Maton, direktor Sitroen rejsinga.

A verovatni budući prvak sveta, Hose Marija Lopes, ovako je video desetu ovogodišnju WTCC rundu: “Ovo je bio veoma važan vikend za mene i moram reći da sam bio nervozniji nego inače. Fantastično je što smo osvojili fabričku titulu. Želim svima da čestitam i da se zahvalim. Više nego ikad verujem da je auto-sport timski sport, iako vozači stiču veći deo slave. Nije bilo lako osvojiti ovu trku, Ma je neprestano bio iza mene i forsirao. To pokazuje da njegova pobeda u Moskvi nije bila samo puka sreća.”

Drugom mestu na domaćem terenu Ma Ćinghua dao je veći značaj nego svom moskovskom trijumfu. “Pre svega, želim svima da se zahvalim i da čestitam Sitroenu. Kao i cele sezone, i ovog vikenda su bili veoma uspešni. Momci su izveli sve što je trebalo da anuliraju moj manjak trkačkog vremena na stazi i motivišuće je kad osećate toliku podršku. Drugo mesto u trci 1, tako blizu pobednika, bilo je dobar rezultat. Mislim da vredi čak i više od moje pobede u Moskvi”, kazao je Ma posle izlaska na podijum u svom rodnom gradu.

bigm_714_LOEB

“Gledajući sa lične strane, ovo nije bio moj najbolji vikend. A ni ova sezona mi nije najbolja! Ali, zadovoljan sam timskim rezultatom. Pre petnaest meseci počeli smo da radimo zajedno  i ova titula je veliko dostignuće. Drago mi je zbog mehaničara, inženjera i svih koji su učestvovali”, bio je kratak Ivan Miler, koga je Leb izbacio iz trke 2, praktično i iz borbe za titulu.

“Prva trka je bila uzbudljiva. Nisam startovao na vreme, ali sam uspeo da se izborim sa konkurentima, da ih prođem, vratim izgubljene pozicije i stignem na četvrto mesto. Mislim da ćemo zauvek pamtiti ovu četvorostruku pobedu! Sjajan trenutak! U trci 2, bio sam previše optimističan na kočenju i slučajno sam udario u Ivana. Zaista mi je žao zbog njega i pravedno je što sam za to kažnjen. Međutim, najvažniji događaj dana jeste titula za tim!”, izvinio se Leb zemljaku na kraju druge etape azijske WTCC turneje.