Morbideli i Minih bez bodova na trkama 19 i 20

Desetu ovogodišnju WTCC rundu tim Minih motorsport završio je potpuno praznih šaka – bodovi su bili cilj, ali nije osvojen nijedan.

Đani Morbideli zauzeo je 11. i 13. mesto na Međunarodnom autodromu Šangaj, a Rene Minih je u trci 1 rangiran kao 17, dok u drugoj vožnji nije stigao do cilja zbog kvara kočnica.

„Celog vikenda pokušavali smo da pronađemo pravi set-ap za naše automobile, ali u tome nismo imali sreće. Zato ovog puta nismo mogli da osvojimo bodove, što je prava šteta,“ kazao je Rene Minih, vlasnik i trkač ekipe iz Saksonije.

GM1Uoči takmičarskog vikenda, mehaničari su radili prekovremeno da bi za nastup osposobili Minihov auto, slupan u trci 1 na Goldenport parku. Već u petak nemački tim mogao je da pretpostavi šta ga čeka u Šangaju, pošto su mu automobili bili najsporiji među „RML ševroletima“ i zakovani u donjem domu poretka. Kvalifikacije su potvrdile horor formu: Morbideli je bio 13, a Minih 17.

Ni u nedelju nije išlo mnogo bolje. Minih je skrenuo u boks na polovini trke 1, zatim se vratio na stazu, da bi se četiri kruga pre kraja trke i definitivno povukao, ali je prešao dovoljno kilometara da bude klasifikovan. U drugom nastupu, Nemca su snašli problemi s kočnicama i parkirao je svoj „kruz“ u krugu 6.

Tim iz Fridersdorfa zadržao se na drugom mestu u Jokohama trofej poretku ekipa, ali mu je trećeplasirani Zenge motorsport prišao na samo 5 poena zaostatka.

710_MORBIDELLIMorbideli je bio posebno razočaran ishodom desete WTCC runde, utoliko više što je samo jedna sedmica prošla od po njega prilično uspešnih nastupa u Pekingu. Trkač iz Pezara namučio se sa svojim „ševijem“, a naročito ga je oneraspoložilo to što ekipa nije mogla da pronađe zbog čega se „kruz“ #10 ponašao loše i zašto je tako spor. „Nema se šta mnogo kazati o našem vikendu u Šangaju – to je bilo potpuno razočaranje, ni u jednom času nismo bili konkurentni, ni za treptaj oka“, priznao je bivši vozač Formule 1.

„To je enigma – nemamo pojma šta je uzrok naše nekonkurentnosti! Sad moramo da se udubimo u tabele i podatke, u nadi da ćemo pronaći pravi smer i prave odgovore zašto nam se desio ovako loš nastup. Moram da priznam da od početka sezone nikada tako jako nisam želeo da se zakopam u rupu i sakrijem se kao ovog vikenda,“ kazao je Italijan.

Da stvari budu još gore, Đanijev višedecenijski sponzor Marko Kamoci doveo je brojne goste na Međunarodni autodrom Šangaj, jer je jedna od njegovih fabrika samo nekoliko kilometara udaljena od staze. Zvanice baš i nisu imale šta da vide kad su pitanju performanse „kruza“ #10.
185_MORBIDELLI
„Želeo sam da postignem dobar rezultat, da im se svima zahvalim. Nažalost u tome nisam uspeo, a verujte mi, to nije bilo zato što se nisam trudio…“, poručio je 46-godišnji automobilista, kome je jedina satisfakcija bila što je u oba nastupa makar prošao kroz cilj.

Iako bez bodova u Šangaju, Morbideli je ostao deveti u vozačkom poretku, 20 poena iza još jednog vozača „RML ševroleta“, Toma Čiltona. Đaniju se posle pobede u Šangaju primakao Mehdi Benani: on ima 18 bodova manje od italijanskog trkača.

Automobili i oprema Minih motorsporta uveliko su na putu ka Suzuki, na kojoj se tokom poslednjeg vikenda oktobra održava pretposlednja runda WTCC sezone. Vlasnik ekipe iskoristio je kratku pauzu u šampionatu da se vrati u Nemačku, gde ga očekuje test vožnja „audija S3 WRX“, koji je tim pripremio za učešće u Svetskom relikros prvenstvu 2015.